e-Arhipelag

Gojko Božović

Objavljujući e-knjige u seriji e-Arhipelag, pružamo čitaocima mogućnost izbora. Mnogi od nas su vezani za klasični oblik štampane knjige. Takve čitaoce, naravno, nećemo napustiti, to i dalje ostaje težište naših aktivnosti. Knjiga je, ipak, najpre tekst koji čitamo i to je neuporedivo važnije od samog oblika kojim se taj tekst posreduje do čitalaca.

Beograd, 15. maja 2014.

Pre sedam godina, 15. maja 2007, osnovan je Arhipelag kao kuća čiji je cilj da objavljuje knjige u znaku najuzbudljivije mašte i najboljeg znanja.
Arhipelag je nastao na uverenju da je izdavač, pre svega, odgovoran prema svojim čitaocima. Iako se za ovih sedam godina promenilo mnogo toga u izdavaštvu i kulturi, ovaj koncept profesionalnog i kulturno i socijalnog izdavaštva na kome je utemeljen Arhipelag nije se promenio.
Potvrdilo se ono u šta smo verovali – da u Srbiji postoji dovoljno čitalaca kojima su potrebne knjige vrhunske književnosti, istoriografije, političke teorije, filozofije ili ekonomije.
Danas, posle sedam godina, verujem da je pravi trenutak da podelimo sa čitaocima i sa javnošću ono na čemu smo radili u proteklih nekoliko meseci. Arhipelag započinje da se bavi elektronskim izdavaštvom u seriji e-Arhipelag. Objavili smo već prvih osam knjiga i za njima će uskoro uslediti i nove knjige u e-formatu.
Mnogi od nas su vezani za klasični oblik štampane knjige. Takve čitaoce, naravno, nećemo napustiti, to i dalje ostaje težište naših aktivnosti.
Ali verujemo da je neophodno čitaocima pružiti mogućnost izbora i kada je reč o žanrovima i kada je reč o vrsti literature, ali i kada je reč o formi u kojoj se knjige objavljuju. To je možda pogotovu važno danas kada je oko nas previše istih stvari i kada je izdavaštvo sve manje izraz autorske prepoznatljivosti i individualne neponovljivosti. Knjiga je, ipak, najpre tekst koji čitamo i to je neuporedivo važnije od samog oblika kojim se taj tekst posreduje do čitalaca.
Objavljujući e-knjige u seriji e-Arhipelag, pružamo čitaocima mogućnost izbora.
Prvih osam knjiga u seriji e-Arhipelag su romani Sasvim skromni darovi Uglješe Šajtinca, Nemački u sto lekcija Ratka Dangubića i Svetlost Zapada – Lux Occidentalis Nikole Moravčevića, knjige priča Otrovno mleko maslačka Vide Ognjenović, Pretesteriši me Jelene Lengold, Priča o malaksalosti Lasla Blaškovića i Dan kada je Miz Lili postala ono što je oduvek bila Jelene Rosić, kao i tematska antologija savremene srpske priče o evropskim gradovima Svet oko nas.
Čitajte i uživajte. Uživajte i čitajte.