Arhipelag, prvih pet godina

Gojko Božović

Arhipelag sam osnovao jer sam uvek verovao u kulturnu i socijalnu odgovornost izdavača: izdavač je odgovoran prema svojim čitaocima, a ne samo prema svojim interesima. Čitaoci su prepoznali našu meru razlike. Među nagradama koje smo dobili kao izdavač ili su ih dobile knjige naših pisaca ta nam je, ipak, najvažnija. Zaokružili smo prvih pet godina. Čekaju nas nove godine posla, izazova i zadovoljstva.

Pre pet godina, 15. maja 2007, osnovan je Arhipelag.
Kada sam osnivao Arhipelag, znao sam da mene i moje saradnike očekuje pet godina velikog, uzbudljivog i svakodnevnog posla. I da se posle toga taj posao nastavlja ako mu budemo pristupili kao izazovu i ako budemo verovali da taj posao nije važan samo zbog nas.
Arhipelag sam osnovao jer sam želeo da, na osnovu mog iskustva u književnosti i izdavaštvu i saradnje s najboljim evropskim izdavačima i vodećim kulturnim institucijama, ponudim i čitaocima i piscima jedan drugačiji model saradnje u kome će izdavaštvo biti usaglašeno s novim medijskim, komunikacijskim i tehnološkim okolnostima, u kome će izdavač biti samo neophodna spona pisaca i čitalaca nikako i cilj svog posla, u kome će u času kada je knjiga objavljena posao izdavača počinjati u svom novom obliku, a nikako biti završen, u kome će se objavljivati i zastupati vrhunska literatura, u kome će se odvijati neprestana promocija čitanja.
Arhipelag sam osnovao jer sam uvek verovao u kulturnu i socijalnu odgovornost izdavača: izdavač je odgovoran prema svojim čitaocima, a ne samo prema svojim interesima. Izdavač mora da veruje u kulturne vrednosti kao u ključni korektiv svog posla. Izdavaštvo je lep i uzbudljiv posao upravo zato što se u njemu na neponovljiv način povezuju kultura i tržište. Kultura nam daje visoke kriterijume, a na tržištu proveravamo svoje ideje. To je od samog početka osnovni koncept Arhipelaga.
Ali, pre svega, želeo sam da piscima pružimo profesionalan odnos saradnje, podrške i kolegijalnosti, a čitaocima mogućnost izbora. Nikada nije bilo više knjiga nego danas, ali to su uglavnom sve iste knjige, bez ikakve međusobne mere razlike, a književnost je jedan od ključnih prostora slobode, mašte i izbora. Ako je svejedno koju knjigu čitamo, onda knjige više uopšte nisu važne, onda su knjige zabava i razbibriga, a to je najbolji način ne samo da odustanemo od knjiga nego da odustanemo i od svega drugog.
Arhipelag objavljuje knjige koje pozivaju na čitanje i dijalog, na važnost izbora i moć kreativnosti, na slobodu mišljenja i avanturu uživanja. Arhipelag objavljuje knjige koje se svakako razlikuju, knjige u znaku najuzbudljivije mašte i najboljeg znanja. Naš cilj nikada nije bio da objavimo najviše knjiga nego da objavimo najviše dobrih knjiga. Naš cilj je da sve objavljene knjige budu dobre i da činjenica da je neka knjiga objavljena u Arhipelagu bude dovoljna preporuka. Na koricama knjiga Arhipelaga nema pisanih preporuka. To je svestan izbor: umesto obećavajućih preporuka postoje knjige kao ispunjeno obećanje. Danas na koricama većine knjiga piše da su jedinstvene, neponovljive, nesvakidašnje i da menjaju naš život. Ali nijedna od takvih knjiga nije promenila ni jednu sekundu bilo čijeg života, kamoli sam život.
Arhipelag je oblikovan kao izdavačka kuća koja je na strani svojih čitalaca kako izborom knjiga i izborom autora, tako i jasnim opredeljenjem za vrhunske vrednosti u svakoj od biblioteka koju objavljuje.
Kreativni tim Arhipelaga nastoji da se prema svakoj knjizi u izdanju ove kuće odnosi kao da je u pitanju ostrvo, svet za sebe i događaj za sebe, ali radi tako da sve zajedno one budu deo istog Arhipelaga, deo prepoznatljive celine.
Drago mi je da su čitaoci prepoznali našu meru razlike. Među nagradama koje smo dobili kao izdavač ili su ih dobile knjige naših pisaca ta nam je, ipak, najvažnija.
Zahvaljujući čitaocima, sve je bilo lakše čak i kada su okolnosti našeg posla bile vrlo teške. Zahvaljujući njima, Arhipelag je stabilan i posvećen svom poslu, a prostor vrhunske književnosti pokazao se ne samo kao jedna mogućnost koja nije dovoljno vidljiva već kao snaga dovoljna da se uz nju izgradi jedno razumevanje sveta.
Pet godina nije tako dugo vreme, ali je svaki početak zahtevan, svi izazovi su veći i svaku grešku je teže popraviti. Ali je svaki početak barem toliko i lep, jer učestvujete u stvaranju nečeg novog i svoja uverenja, znanja, umeća i ideje predlažete drugima i delite s njima. A kao što kaže stara istina, naše je samo ono što dajemo drugima.
Proteklih pet godina ispunjeno je mnoštvenim događajima, a u tako burnim i uzbudljivim prilikama vreme kao da duže traje.
Tokom pet godina napustili su nas neki prijatelji, i to je uvek najteže, i za to nije potrebno pet godina.
Neke od tih događaja sami smo oblikovali i pripremali, i to su najlepši delovi našeg posla: nove knjige, nove edicije, novi programi i nove aktivnosti, gostovanja stranih pisaca i njihove srpske turneje, putovanja po Srbiji sa autorima na promocije i književne večeri, rast Kluba čitalaca, ugovori s novim domaćim i stranim autorima, susreti sa čitaocima na sajmovima knjiga i književnim festivalima i programima.
Neki od tih događaja dolazili su sami po sebi ili po logici društvenog i javnog života. Mnoge od njih nije bilo lako savladati i mnogi nisu bili naklonjeni izdavačkom poslu, pogotovu ne onom koji je osmišljen u Arhipelagu, ali lako najčešće nije ni dobro. Čitaocima smo ponudili najbolje knjige po meri našeg saznanja, iskustva i otkrića, a sa čitaocima smo delili vreme takvo kakvo jeste, trudeći se da se ne solidarišemo s prilikama, jer to može svako i to ne sme biti cilj, nego s najboljim izrazima modernog doba i s najboljim izrazima nasleđa.
Za pet godina objavili smo blizu 150 knjiga i osnovali, predstavili i profilisali 19 edicija.
Knjige u izdanju Arhipelaga dobile su preko 30 književnih nagrada u zemlji i inostranstvu.
Knjige srpskih pisaca objavljene u Arhipelagu prevedene su na preko 20 jezika.
Pokrenuli smo velike izdavačke poduhvate kao što je antologijska edicija Sto slovenskih romana, najveći međunarodnih izdavački projekat u koji je poslednjih decenija uključena srpska književnost.
Objavili smo Izabrana dela Danila Kiša u sedam knjiga.
Za svoje knjige, edicije, dizajn i ukupnu izdavačku produkciju Arhipelag je dobio nekoliko nagrada na domaćim i međunarodnim sajmovima knjiga, od kojih je najnovija nagrada za najboljeg izdavača na Sedmom međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga.
Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga (2009) Arhipelag je proglašen za Izdavača godine u Srbiji.
Osnovali smo Klub čitalaca Arhipelag koji je danas jedna od najaktivnijih mreža čitalaca u Srbiji.
Pokrenuli smo Arhipelag magazin – online magazin za književnost, kulturu i nove ideje.
Organizovali smo nekoliko stotina književnih programa i susreta sa čitaocima (književne večeri, javna čitanja, pres konferencije, razgovori, okrugli stolovi, festivali).
Organizovali smo gostovanja i srpske turneje 38 poznatih stranih pisaca, pri čemu su književne večeri Davida Grosmana, Čarlsa Simića, Klaudija Magrisa, Džona Ralstona Sola, Đerđa Konrada ili Adama Zagajevskog bili neke od najuzbudljivijih i najposećenijih književnih večeri u Beogradu i Srbiji u poslednje tri decenije.
Upravo sada pokrećemo Beogradski festival evropske književnosti, jer je Beogradu potreban jedan veliki međunarodni književni festival i jer je vrhunskoj književnosti potrebna jedna nova moderna tačka promocije.
Zaokružili smo prvih pet godina. Čekaju nas nove godine posla, izazova i zadovoljstva.
Svaka knjiga je ostrvo. Zajedno one čine arhipelag. Mi smo zajedno na tom arhipelagu.