Održavanje Sajma knjiga u pandemiji neodgovorno, nećemo učestvovati

Gojko Božović

– Zašto Arhipelag u doba pandemije ne učestvuje na Sajmu knjiga?
– Zbog pandemije.

Beograd, 1. oktobra 2021.

– Odgovor na pitanje zašto Arhipelag ne učestvuje na Sajmu knjiga u doba pandemije je vrlo jednostavan – zbog pandemije. U okolnostima pandemije nije realno održavanje Sajma, pogotovu ne u obliku za koji znamo i po dosadašnjem modelu na kome počiva Sajam knjiga. U vreme pandemije taj model nije moguć: velika poseta u vreme pandemije je epidemiološki rizična za sve, dok je mala poseta ekonomski rizična za učesnike Sajma. U kriznim situacijama treba posebno biti realan i odgovoran. To su razlozi zbog kojih sam smatrao da Arhipelag ne treba da učestvuje na Sajmu knjiga u vreme pandemije. Ako je tako veliki broj zaraženih, uz veliki broj umrlih po danima, masovni događaj u zatvorenom prostoru u ovim okolnostima bio bi i rizičan i neodgovoran. Nije pitanje da li je Sajam knjiga potreban, već da li je moguć. Sajam knjiga je i važan i potreban, a najviše je potreban čitaocima i izdavačima. Međutim, treba gledati stvarnost kakva jeste, a ne kakvu bismo voleli da bude. Za mene kao izdavača i najpre čitaoca to nije bila laka odluka, ali ne bih čistog srca mogao da pozovem zaposlene i saradnike, autore i čitaoce na Sajam knjiga pod ovim okolnostima. Masovnim događajima se danas teško i rizično upravlja, a to može da bude veća opasnost za Sajam knjiga nego njegovo neodržavanje iz zaista ubedljivih razloga. Šteta je što je izgubljeno silno vreme, od početka pandemije i, u najmanju ruku, od neodržanog Sajma prošle godine. Umesto što se insistiralo na nemogućoj misiji Sajma knjiga u zatvorenom prostoru u vreme pandemije, trebalo se okrenuti mogućim i neuporedivo manje rizičnim opcijama za kakvim su posegnuli i neki drugi evropski sajmovi: onlajn sajam, onlajn prezentacije, mnoštvo malih književnih događaja u isto vreme po celom gradu, prodajna izložba knjiga na otvorenom. Ili pak sve to zajedno. Mi ovde treba da spasemo suštinu (promocija knjiga i čitanja), a ne formu (događaj u zatvorenom prostoru). Formi ćemo se vratiti kada to budu dozvolile okolnosti – rekao je Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, u intervjuu za portal SEEcult povodom odluke da Arhipelag ne učestvuje na najavljenom Beogradskom sajmu knjiga.
Ceo intervju Gojka Božovića za portal SEEcult, koji je vodila Vesna Milosavljević, možete pročitati na sledećem linku: http://www.seecult.org/vest/gojko-bozovic-sagledati-stvarnost-kakva-jeste
Gojko Bozovic_Skopje_septembar 2021_ProZA_Balkan_3Imajući u vidu dramatične epidemiološke okolnosti, koja traju već više od godinu ipo dana, a poslednjih nekoliko nedelja doživljavaju jedan od vrhunaca, Gojko Božović je, gostujući prošle nedelje u emisiji Prelistavanje na TV N1, u razgovoru sa Marijom Šehić, još jednom obrazložio odluku o neučestvovanju na Beogradskom sajmu knjiga koju je Arhipelag doneo još početkom avgusta:
– Održavanje Sajma knjiga u pandemiji neodgovorno, Arhipelag u tome neće učestvovati. Ne bih mogao ni zaposlene, ni saradnike, ni čitaoce da čistog srca pozovem na Sajam, jer bi to u zdravstvenom smislu bilo rizično. Ako imate mali broj posetilaca, to je ekonomski neodrživo za izdavače, a ako imate veliki broj ljudi u zatvorenom prostoru, to je rizično i neodgovorno, jer se onda situacija ne može kontrolisati. Održavanje sajma knjiga ne bi bilo u prilog ni izdavaštvu ni čitaocima. Treba razmišljati o promeni formata, poput sajma na otvorenom. Od početka pandemije je nedostajao razuman pristup. Na početku je bio katastrofizam, zatvaranje, groblja će nam biti mala, svi ćemo stradati, a onda smo prešli u neku neodgovornost i lagodnost – sve može. Nije dovoljna nijedna zaštita ukoliko u svakodnevnom životu nemamo razuman pristup prema problemu i nije dovoljno pred njim zatvoriti oči.
Ceo razgovor Gojka Božovića u emisiji Prelistavanje na TV N1 možete pogledati na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=AkH81hRw3-w
Odluka o neučestvovanju na Beogradskom sajmu knjiga u vreme pandemije doneta je pravovremeno, tako da se Arhipelag nije ni prijavio za ovaj događaj koje je sve vreme u znaku neizvesnosti.
– Umesto da pričamo o novim knjigama, mi već mesecima pričamo o tome da li se može održati masovan događaj u zatvorenom prostoru u vreme pandemije – izjavio je Gojko Božović za Radio Beograd.
Arhipelag se nalazi usred izdavačke sezone, nove knjige se pripremaju i štampaju, a oktobar kao mesec knjige biće obeležen specijalnim akcijama i nagradama za čitaoce u Klubu čitalaca Arhipelag i u velikom broju knjižara širom Srbije s kojima Arhipelag sarađuje. Oktobar u Arhipelagu ostaje mesec sajamskih cena, kao i besplatne dostave na teritoriji Srbije za knjige poručene preko sajta Arhipelaga: www.arhipelag.rs.