Koba

Srđan V. Tešin

Novogodišnja priča za čitaoce Arhipelag magazina

Beograd, 30. decembra 2022.

Ako je verovati pisanju Politike, Tito je 1938. godine u Parizu kupio ženku are, koju je nazvao Koba – po prvom revolucionarnom nadimku Josifa Visarionoviča Džugašvilija – i naučio ju je da psuje Hitlera i naciste. Među Kobinim omiljenim rečenicama bile su „prokleti Hitler“ i „prokleti nacisti“, s Titovim karakterističnim izgovorom. Psovke su šokirale članove Politbiroa na kriznim sastancima Komunističke partije Jugoslavije, dok su Tita silno zabavljale. Posle njegove smrti, papagajku je preuzeo Beogradski zoološki vrt, ali je uprava vrta morala da preseli Kobu iz kaveza koji je delila s drugim papagajima u upravnikovu kancelariju, jer je psovala i pred decom.
Ipak, Titovi biografi i saradnici iz vremena pre i posle Drugog svetskog rata, ali i veoma pouzdane i analitične Filmske novosti, sumnjaju u priču o Titovom papagaju. Nakon istraživanja i provere činjenica, eksperti su odbacili tvrdnju da je papagaj poganog jezika pripadao Josipu Brozu Titu. Pretražili su sve filmske i radiofonske zapise i fotografije iz tog doba. Složili su se da je Tito imao kakadue Maru i Tora, koji bi, čim bi se Tito našao u blizini, počeli da pevaju: „Marjane, Marjane…“, ali nisu mogli da pronađu nijedan dokaz da je Koba, ženka are, bila deo Maršalovog zverinjaka.
(Moja baka Vida nikad u životu nije čula za Titovog papagaja, ali i ona je – neobuzdano poput Kobe – psovala Hitlera. Čak i preda mnom.)

Specijalno za Arhipelag Magazin, iz rukopisa knjige priča u nastajanju Crna Anđelija.