Jedna od najboljih humorističkih knjiga za decu

Tisa Twix Felbab

Srđan V. Tešin: Luka kaže (Arhipelag, 2020)

Beograd, 25. januara 2021.

Luka je mali dečak sa velikim smislom za humor kojim neretko zbuni svog tatu. Iskreno, posle lektira i obaveza trebala mi je neka smešna knjiga kao ova, da se opustim i ismejem. Ovo je ubedljivo jedna od najboljih humorističkih knjiga koje sam pročitala.
Ovde u knjizi Luka kaže postoje samo dva lika: Luka i tata. Luka je razigran, radoznao i duhovit. Tata je, kao i skoro svaki roditelj, brižan, dobar, ponekad strog, ali i duhovit – vidi se da mu je Luka sin.
Svaka od 77 priča je posebna i smešna na svoj način. Knjigu možeš da čitaš kako god hoćeš, od kraja do početka i obrnuto, otvoriš je na nasumičnoj strani dok je ne završiš, nema pravila! Takođe možeš da pročitaš bilo koju priču bilo kad. Jedna od mojih omiljenih priča je kad Luka uđe u tatinu sobu, doziva ga, a tata mu ne odgovara, i onda Luka odvali nešto što bi nasmejalo bilo koga u bilo koje doba dana: „Pustiću te da počivaš u miru!“ Da li Luka uopšte ima ideju šta to znači?!
Ovu knjigu bih preporučila svima, nema veze da li ste tek krenuli u školu, ili ste u dubokoj penziji.
Malo smeha nikom ne škodi.

Autorka je dvanaestogodišnja čitateljka knjige Srđana V. Tešina Luka kaže koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga.