Leonardo Šaša (Rakalmuto, 1921-Palermo, 1989), veliki itali­jan­ski pripovedač, novelist, romansijer, dramski pisac, esejist i poli­tičar.
Rođen na Siciliji, Šaša je proveo čitav svoj život u toj regiji koja je snažno obeležila i njegovu književnost. Sicilija sa njenom is­­­to­ri­jom, savremenošću i karakterom dominantna je tema Šašine knji­žev­nosti u nizu žanrova kojima se bavio.
I Šašina biografija dostojna je literature. Promenio je mnogo za­­nimanja. Tokom četrdesetih go­­dina radio je u službi za obavezni ot­­kup žita. Potom je pedesetih i šez­desetih bio učitelj. Učiteljsku službu napustio je 1970. godine, posle čega se posvetio novinarstvu, politici, uredničkom poslu u izda­va­štvu, kao i radu za pozorište, film i televiziju.
Posebno poglavlje njegove javne delatnosti jeste politika. Polovi­nom sedamdesetih godina Šaša je bio odbornik u gradskoj skupštini Palerma. Od 1979. do 1983. godine bio je poslanik u Parlamentu Ita­lije, a jedno vreme i poslanik u Evropskom parlamentu.
Njegova politička de­­latnost u parlamentu ostala je zapamćena po tome što je vodio Komisiju za istragu otmice i ubistva premijera Alda Mora.
Najvažnija dela: Parohije Regalpetre (autobiografski roman, 1956), Rođaci sa Sicilije (novele, 1958), Dan sova (roman, 1961), Egi­patski savet (istorijski roman, 1963), Inkvizitorova smrt (knjiga eseja, 1964), Svakom svoje (roman, 1969), Izuzetni leševi (roman, 1971), Slučaj Moro (politička publicistika, 1978), Stendal i Sicilija (knjiga eseja, 1984), Hronike (priče, 1985), Otvorena vrata (roman, 1987), Vitez i smrt (roman, 1988), Jednostavna priča (roman, 1989), Kratke vesti iz književne i društvene istorije (knjiga eseja, 1989), Pi­­randelova azbuka (knjiga eseja, 1989).
Neka Šašina dela su pretočena u filmove. Među njima su i ro­­mani: Izuzetni leševi, Otvorena vrata i Dan sova.
Književnost Leonarda Šaše u tematskom smislu obeležena je Si­­cilijom, a u smislu postupka obeležena je pripovedanjem kojem protiče u znaku susreta činjenica i imaginacije, dokumenata i fikcije.
Polazeći od konkretnog istorijskog ili društvenog iskustva, od neskrivenih činjenica jednog postojanja, Šaša na sugestivan način otkriva prirodu politike i njenih manipulativnih strategija, fašističke i komunističke ideologije, društvenih sila ili pak mafije kao jednog od izraza tih moći.
Otuda pojedini italijanski kritičari smatraju Leonarda Šašu naj­zna­čajnijim piscem društveno angažovane književnosti u italijanskoj literaturi XX veka.

Knjige

Rođaci sa Sicilije

Najznačajnija knjiga proze modernog klasika Leonarda Šaše, jednog od najintrigantnijih pisaca italijanske književnosti XX veka. U knjizi Rođaci...
više informacija »