Slave Đorđo Dimoski (Velestovo kod Ohrida, 1959), pesnik, esejista, antologičar, feljtonista i prevodilac.
Osnovnu školu je pohađao u Velestovu i Leskoecu, a gimnaziju u Ohridu. Završio je Filološki fakultet na Univerzitetu „Sveti Ćirilo i Metodije“ u Skoplju.
Osnivač je i dugogodišnji rukovodilac manifestacije Pesnička noć u Velestovu, a sada je predsednik Upravnog odbora Nacionalne ustanove Struške večeri poezije.
Autor je desetak knjiga poezije od prve objavljene knjige Gravire (1979) do knjiga Merač reči (2007) i Jezički triptihon (2015).
Objavio je nekoliko knjiga poezije za decu, tri knjige eseja, kao i antologiju ljubavnih i erotskih motiva u makedonskoj lirici (dvojezično izdanje, na makedonskom i engleskom jeziku, 2002).
Izbori iz njegove poezije i pojedinačne knjige objavljeni su na mnogim jezicima: engleskom, francuskom, ruskom, bugarskom, turskom, srpskom, malezijskom, slovenačkom, albanskom, azerskom, hebrejskom, poljskom, nemačkom, švedskom, arapskom, italijanskom, jermenskom, gruzijskom, mongolskom, rumunskom.
Dobitnik je više priznanja i odlikovanja: „Mlada Struga“ (1982), „Zlatna jabuka“ (1988), Dani Goce Delčeva (1994), „Braća Miladinovci“ (2000), Sv. Kliment Ohridski – patron Ohrida (2000), Gran pri Evrope – Rumunija (2009), Orden „Zlatna jesen – Sergej Jesenjin“, Rusija (2012), Nagrada grada Ohrida za životno delo, „Aco Šopov“ (2016, za knjigu Jezički triptihon).
Prevodi sa skoro svih slovenskih jezika.
Slave Đorđo Dimovski je profesor makedonskog jezika i književnosti. Živi na relaciji Ohrid-Skoplje.

Knjige

Jezički triptihon

Knjiga pesama poznatog makedonskog pesnika Slava Đorđa Dimoskog u prevodu Duška Novakovića. Pesme koje piše Slave Đorđo Dimoski sadrže...
više informacija »