Srđan V. Tešin


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:176

ISBN:978-86-523-0285-7

Povez:Tvrdi


Cena:847 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:593 din.


Tri odustanka od poezije ispunila su uzbudljivu i nesmirujuću priču Tešinovog romana.
Jedno je odustanak Danila Kiša od poezije iz koga je proistekla jedna od najblistavijih priča moderne srpske književnosti.
Drugo je odustanak piščeve majke, Milice Zrnić Tešin, od poezije za koju je dobila rane nagrade i okretanje iskustvima porodičnog života, sve do tragične smrti.
Treći je odustanak samog pisca od poezije i posvećivanje pisanju proze u kojoj se ogleda drama savremenog života.
Troje ljudi različitih ljudskih i književnih sudbina, u različitim trenucima i vođeni različitim motivima, doneli su odluku da odustanu od pesništva i ta je odluka presudno uticala na sve njihove buduće izbore.
Tu počinje roman Moje u kome se prepliću porodične i književne istorije, društvena istorija druge Jugoslavije i savremene okolnosti, devedesete godine i izgubljeno vreme čitave jedne generacije, lične i društvene drame, biografije i imaginacija, mašta i činjenice, autofikcija i uzbudljiva priča.
Potraga za iščezlim pesnicima suočava nas sa vremenom koje nije okončano i sa događajima koji i dalje učestvuju u našim životima.
Roman sa kojim nećete biti ravnodušni.
Knjiga koja će vas podsetiti na vaše izbore i na vaše odustanke, ali i na događaje koje ste zaboravili i na događaje koje nipošto ne želite da zaboravite.

O autoru

Srđan V. Tešin (Mokrin, 1971), pripovedač, romanopisac i antologičar. Studirao je filozofiju i komunikologiju u Beogradu. Diplomirao je na poetici kratke priče. Priređivač je sedam tematskih antologija, panorama i izbora kratkih priča. Objavio je trinaest knjiga proze: Sjajan naslov za pantomimu (1997), Antologija najboljih naslova (2000), Kazimir i drugi naslovi (2003), Kroz pustinju i prašinu (2005), Kuvarove kletve i druge gadosti (2006), Alternativni vodič kroz Vavilon (2008), Ispod crte (2010), Priče s Marsa (2015), Gori gori gori (2017), Moje (2019), Luka kaže (2020),... više informacija »

Kritike

„Neobična, nestandardna, poštena i potresna knjiga. Verujem da će ovaj roman ponovo podstaći i prodžarati mnoge duhove, ne samo mokrinske, kikindske i banatske, ali i to je deo sudbine pisca i deo sudbine književnosti.“

Gojko Božović

„Кnjiga Moje Srđana Tešina poseban je svet u našoj novoj književnosti koji poziva čitaoce na duboko uranjanje u simbolički smisao i egzistencijalni ključ jednog književnog iskustva.“

Milica Milenković

Za nastavak čitanja

Luka says


Englesko izdanje knjige Srđana V. Tešina za decu i mlade Luka kaže u prevodu Dragane Miljević u saradnji s Ričardom A. Pizarom. Kao i srpsko...
više informacija »

Gori gori gori


Roman jednog od najznačajnijih pisaca srednje generacije u srpskoj književnosti Srđana V. Tešina Gori gori gori pogađa u samo središte...
više informacija »