Danilo Kiš


Biblioteka:Izabrana dela Danila Kiša

Žanr:Pesme i drama

Format:14x21

Broj strana:168

ISBN:978-86-523-0113-3

Povez:Tvrdi

Pogovor:Mirjana Miočinović


Cena:880 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:616 din.


Sabrane pesme Danila Kiša od njegovih ranih stihova, preko poznate pesme „Đubrište“, do provokativne poeme „Pesnik revolucije na predsedničkom brodu“ i pesama koje je napisao u poslednjim mesecima i nedeljama svog života stavljajući tačku na jednu neuporedivu životnu i književnu avanturu.
Najpoznatija Kišova drama Elektra, napisana 1968. godine, kada je i izvedena u Ateljeu 212.
Elektra u novom ključu, kao jedna od osnovnih drama modernog doba.

O autoru

Danilo Kiš (Subotica, 22. februara 1935. – Pariz, 15. oktobra 1989), romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac, prevodilac sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika. Jedan od najvažnijih pisaca u istoriji srpske književnosti. Kiš je počeo kao pesnik, a potom se okrenuo, pre svega, pisanu proze kojom je u drugoj polovini XX veka izveo poetički preokret u srpskoj književnosti. Prvi objavljeni tekst Danila Kiša je pesma „Oproštaj s majkom” (1953), a njegove prve knjige – kratki romani Mansarda i Psalam 44 – objavljene su u istim koricama, kao zajedničko izdanje, 1962.... više informacija »

Kritike

Ma koliko Euripid bio najpsihološkiji među antičkim dramatičarima, ipak je psihologija njegovih ličnosti bila psihologija njegova vremena, što je sasvim jasno, dakle, psihologija uslovljena u prvom redu zakonima božanske etike iliti zakonima mutne nebeske mehanike. Naravno, bogove sam sačuvao pokušavajući da ih svedem na antropodikeju, na „božanstvo u srcu čovekovom“. Što se tiče hora, poznato je da je Euripid tu bio najslabiji i da mu je još Aristotel zamerao da mu horske partije ne izviru iz same dramske radnje, nego da su prosti umeci. Tražeći, dakle, u samim njegovim horskim partiturama osnovnu srž, one retke replike koje dodiruju nit, pokušao sam da variram nekoliko tema koje može reditelj da koristi u vidu „songova“, kako se to kaže u današnjem pozorišnom žargonu.

Danilo Kiš (mart 1968)

Za nastavak čitanja

Peščanik


Jedna od ključnih knjiga Danila Kiša. Velika saga moderne književnosti o potrazi za ocem, vlastitim identitetom i mogućnosti saznanja o svom...
više informacija »

Iz prepiske


Književni događaj godine. Iz književne i lične zaostavštine Danila Kiša pred čitaoce je stigla velika knjiga prepiske od dečačkih i...
više informacija »