Danilo Kiš


Biblioteka:Izabrana dela Danila Kiša

Žanr:Pesme i drama

Format:14x21

Broj strana:168

ISBN:978-86-523-0113-3

Povez:Tvrdi

Pogovor:Mirjana Miočinović


Cena:825 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:576 din.


Sabrane pesme Danila Kiša od njegovih ranih stihova, preko poznate pesme „Đubrište“, do provokativne poeme „Pesnik revolucije na predsedničkom brodu“ i pesama koje je napisao u poslednjim mesecima i nedeljama svog života stavljajući tačku na jednu neuporedivu životnu i književnu avanturu.
Najpoznatija Kišova drama Elektra, napisana 1968. godine, kada je i izvedena u Ateljeu 212.
Elektra u novom ključu, kao jedna od osnovnih drama modernog doba.

O autoru

Danilo Kiš (Subotica, 22. februara 1935. – Pariz, 15. oktobra 1989), romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac, prevodilac sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika. Jedan od najvažnijih pisaca u istoriji srpske književnosti. Kiš je počeo kao pesnik, a potom se okrenuo, pre svega, pisanu proze kojom je u drugoj polovini XX veka izveo poetički preokret u srpskoj književnosti. Prvi objavljeni tekst Danila Kiša je pesma „Oproštaj s majkom” (1953), a njegove prve knjige – kratki romani Mansarda i Psalam 44 – objavljene su u istim koricama, kao zajedničko izdanje, 1962.... više informacija »

Kritike

Ma koliko Euripid bio najpsihološkiji među antičkim dramatičarima, ipak je psihologija njegovih ličnosti bila psihologija njegova vremena, što je sasvim jasno, dakle, psihologija uslovljena u prvom redu zakonima božanske etike iliti zakonima mutne nebeske mehanike. Naravno, bogove sam sačuvao pokušavajući da ih svedem na antropodikeju, na „božanstvo u srcu čovekovom“. Što se tiče hora, poznato je da je Euripid tu bio najslabiji i da mu je još Aristotel zamerao da mu horske partije ne izviru iz same dramske radnje, nego da su prosti umeci. Tražeći, dakle, u samim njegovim horskim partiturama osnovnu srž, one retke replike koje dodiruju nit, pokušao sam da variram nekoliko tema koje može reditelj da koristi u vidu „songova“, kako se to kaže u današnjem pozorišnom žargonu.

Danilo Kiš (mart 1968)

Za nastavak čitanja

Pesme, Elektra


Sabrane pesme Danila Kiša od njegovih ranih stihova, preko poznate pesme „Đubrište“, do provokativne poeme „Pesnik revolucije na...
više informacija »

Mansarda


Prvi roman Danila Kiša. Knjiga u kojoj su sadržane i najavljene velike teme Kišove književnosti.
više informacija »