Vida Ognjenović


Biblioteka:Premijere

Žanr:Drame

Format:14x21

Broj strana:116

ISBN:978-86-523-0404-2

Povez:Tvrdi


Cena:957 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:670 din.


Biografska drama o sudbini i poeziji Milice Stojadinović Srpkinje, pesnikinje iz doba srpskog romantizma, koja je na početku slavljena i hvaljena, nazivana Vrdničkom Vilom i velikim otkrićem srpske poezije, a na kraju je, zaboravljena i odbačena, završila kao prosjakinja na ulicama Beograda.
Pored Milice Stojadinović Srpkinje, kao junaci drame Poetesa javljaju se, između ostalih, Vuk Karadžić, Mina Karadžić, Ana Kraus Karadžić, Ljuba Nenadović, pesnik Ludvig Frankl, pesnik i profesor Đorđe Rajković.
Uzbudljiva slika jedne epohe i uzbudljiva slika jedne ženske sudbine u toj epohi.
Drama o uzletu i padu, o pamćenju i zaboravljanju, o prihvatanju i odbacivanju.

O autoru

Vida Ognjenović, književnica i rediteljka. Osnovnu školu završila je u Vrbasu, a gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Diplomirala je na Katedri za opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu (1963) i na Odseku za režiju Akademije za pozorište, film i TV u Beogradu (1965). Piše romane, pripovetke, drame i eseje. Knjige drama: Melanholične drame (1991), Kanjoš Macedonović (1993), Devojka modre kose (1993), Setne komedije (1994), Mileva Ajnštajn (1999), Jegorov put (2000), Drame I-III (sabrane drame u tri toma; 2001–2002), Don Krsto (2007). Knjige priča: Otrovno mleko... više informacija »

Za nastavak čitanja

Visoka voltaža


Eseji o kulturi i književnosti u doba globalizacije i zabave, o velikim piscima našeg vremena, o ključnim srpskim i jugoslovenskim glumcima druge...
više informacija »

Nasuprot proročanstvu


Knjiga u kojoj su sabrani eseji Vide Ognjenović iz njenog plodnog književnog, pozorišnog, intelektualnog i javnog angažmana. Eseji o književnoj...
više informacija »