Pavel Vilikovski


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Novele

Format:14x21

Broj strana:208

ISBN:978-86-523-0329-8

Povez:Tvrdi

Pogovor:Mihal Harpanj


Cena:770 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:539 din.


Najbolje novele modernog klasika slovačke književnosti Pavela Vilikovskog (1941-2020).
Od istorije do tranzicije, od ljubavi do politike, od nacizma do komunizma, od nadzora do progona, od umetnosti do cenzure, od straha do strasti, od Bratislave do vidika cele Srednje Evrope.
Novele kojima je teško odoleti.
Duhovito, pronicljivo, uzbudljivo.

O autoru

Pavel Vilikovski (1941) jedan je od najvažnijih savremenih slovačkih pisaca. Studirao je slovački i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Bratislavi. Radio je kao urednik u književnim časopisima i u izdavaštvu. Bavi se i prevođenjem sa engleskog i publicistikom. Objavio je knjige pripovedaka Sentimentalno vaspitanje u martu (1965), Eskalacija osećanja (1989), Surovi mašinovođa (1996) i Čarobni papagaj i preostali kič (2005), dve novele pod zajedničkim naslovom Konj na spratu, slepec u Vrabljina (1989), novelu Slovački Kazanova (1991), imaginarni dnevnik Silberputzen... više informacija »

Kritike

Na levoj obali sećanja, Četvrti govor, Veliko more, okean, Ekstremna usamljenost – četiri žanrovski nesumnjive novele, međusobno se po mnogo čemu razlikuju, a istovremeno su i međusobno slične. U genezi svake od njih postoji stvarnosni podsticaj (lik, vreme, događaj), ali on je narativno transformisan i u krajnoj semantičkoj instanci jeste prilog obračuna sa Zlom.

Mihal Harpanj

Za nastavak čitanja

Poslednji konj Pompeja


Poslednji konj Pompeja je najpoznatiji i najprevođeniji roman vodećeg savremenog slovačkog pisca Pavela Vilikovskog. Policijski islednik...
više informacija »

Čarobni papagaj i preostali kič


Knjiga priča najznačajnijeg savremenog slovačkog pisca prevedena na sve veće evropske jezike. Duhovita, ironična i katarzična slika modernih...
više informacija »