Jelena Lengold


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Priče

Format:14x21

Broj strana:120

ISBN:978-86-523-0194-2

Povez:Tvrdi


Cena:825 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:578 din.


Andrićeva nagrada za najbolju knjigu priča u 2016. godini

U knjizi Raščarani svet pratimo prepoznatljivi pripovedački stil i jezik Jelene Lengold, ali je autorka sklopila uzbudljivu knjigu priča sa temom koja je suštinski drugačija u odnosu na njene ranije knjige.
U ovoj knjizi sugestivnih i snažnih priča, koje se neosetno sklapaju u zaokruženu celinu, Jelena Lengold istražuje senovite strane čovekove prirode u susretu sa izazovima modernog doba i pripoveda granične situacije svakodnevnog iskustva.
Strasne i otkrivajuće priče o sredovečnom iskustvu života, o slutnji smrti i neizvesnosti, o svakodnevici u kojoj se javi i ljubav, kako je bilo u ranijim knjigama Jelene Lengold, ali se još češće javi ideja kraja i senka nesporazuma.
Dinamika i napetost, preokreti i krimi zapleti.
Knjiga koja je raščarala naš svet i koja će začarati mnoge čitaoce.

Drugo izdanje

O autoru

Jelena Lengold, pesnikinja, pripovedačica, romansijerka. Knjige pesama: Raspad botanike (1982), Vreteno (1984), Podneblje maka (1986), Prolazak anđela (1989), Sličice iz života kapelmajstora (1991), Bunar teških reči (2011), Izaberi jedno mesto (2016) i Mutni nagoveštaj kiše (2020). Za knjigu pesama Sličice iz života kapelmajstora dobila je nagradu „Đura Jakšić“. Za knjigu pesama Bunar teških reči dobila je nagradu „Jefimijin vez“. Knjige priča: Pokisli lavovi (1994), Lift (1999), Vašarski mađioničar (2008, 2009, 2012), Pretesteriši me (2009), U tri kod... više informacija »

Kritike

„U najboljoj tradiciji andrićevskog psihološkog realizma, Jelena Lengold uspeva da čitaoca drži u savršeno stilizovanoj, diskretnoj napetosti koja raste sve vreme do kraja priče, sve do one ključne tačke u kojoj se dešava preokret i ono nevidljivo se pojavi u svoj svojoj nepozivosti. I zauvek menja poredak stvari.“ (Marjan Čakarević)

Za nastavak čitanja

Pretesteriši me


Tri tematska ciklusa priča Jelene Lengold u knjizi Pretesteriši me: priče o ljubavi i svakodnevici, priče o odrastanju i porodici, erotske...
više informacija »

Mutni nagoveštaj kiše


Uzbudljiv povratak Jelene Lengold poeziji posle knjige Bunar teških reči nastavlja se u pesmama iz nove knjige Mutni nagoveštaj kiše. Taj...
više informacija »