Srđan V. Tešin


Biblioteka:Tema

Žanr:Antologija priča

Format:14x21

Broj strana:144

ISBN:978-86-523-0255-0

Povez:Tvrdi

Pogovor:Srđan V. Tešin


Cena:825 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:578 din.


Neobična i provokativna panorama moderne anglofone međužanrovske književnosti. Takvu panoramu moderne književnosti pisane na engleskom jeziku nismo do sada imali u srpskoj kulturi.
Od Severene Amerike, preko Velike Britanije, do Australije i Novog Zelanda, Afrike, kao i drugih delova sveta u kojima se piše na engleskom, panorama U šta smo se to pretvorili smelo istražuje književnost prekoračenja, književnost tabua, književnost koja je spremna na tematski ili formalni eksperiment, književnost na neuhvatljivoj granici žanrova.
Tridesetak pisaca sa preko 40 priča ispunjavaju ovu knjigu uzbudljivim prozama, neočekivanim rešenjima, nesvakidašnjim pripovednim novostima, preokretima i zapletima, novim postupcima i istraživačkim rešenjima, retkom otvorenošću prema novim medijima i prema senzibilitetu novih generacija. Istovremeno, koliko je hrabra u istraživanjima i odstupanjima od svih kanona i pravila, ova knjiga predstavlja jednako smelu kritiku savremenog društva, politike, kulture i medija.
Knjiga U šta smo se to pretvorili jeste svedočanstvo o književnoj, medijskoj i društvenoj budućnosti koja je već počela.
Među piscima ove knjige nalaze se Margaret Atvud, Tedžu Kol, Dženifer Igan, Sara Kej, Roberta Alen, Hilari Mantel, Roman Muradov, Vorsan Širi, Džinen Verli ili Krejg Tejlor.

O autoru

Srđan V. Tešin (Mokrin, 1971), pripovedač, romanopisac i antologičar. Studirao je filozofiju i komunikologiju u Beogradu. Diplomirao je na poetici kratke priče. Priređivač je sedam tematskih antologija, panorama i izbora kratkih priča. Objavio je trinaest knjiga proze: Sjajan naslov za pantomimu (1997), Antologija najboljih naslova (2000), Kazimir i drugi naslovi (2003), Kroz pustinju i prašinu (2005), Kuvarove kletve i druge gadosti (2006), Alternativni vodič kroz Vavilon (2008), Ispod crte (2010), Priče s Marsa (2015), Gori gori gori (2017), Moje (2019), Luka kaže (2020),... više informacija »

Kritike

Knjiga U šta smo se to pretvorili panorama je anglofone kratke priče čiji autori koriste formu pisma, spiska, Tviter objave, horoskopa (i čega sve ne), testirajući još jednom granice žanra, eksperimenta, jezika i proze.

Mića Vujučić

Za nastavak čitanja

Starost


Tematska antologija savremene srpske priče koju su priredili David Albahari i Srđan V. Tešin. Priređivači su pozvali dvadeset jednog savremenog...
više informacija »

Kuvarove kletve i druge gadosti


Snažna i uzbudljiva priča o zločinu i strasti, ljubavi i kazni u svakodnevici i istoriji naših dana. Smeštena u stvarni i simbolički Mokrin na...
više informacija »