Čarls Simić


Biblioteka:Život i literatura

Žanr:Sećanja

Format:14x21

Broj strana:208

ISBN:978-86-523-0405-9

Povez:Tvrdi

Pogovor:Vesna Roganović


Cena:1.250 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:875 din.


Knjiga Zastrašujući raj donosi sećanja velikog američkog pesnika i esejiste srpskog porekla na detinjstvo u okupiranom Beogradu, na posleratni Beograd u kome je odrastao, na odlazak u Sjedinjene Američke Države i prve godine „američkog života“, potom na služenje vojske u američkim jedinicama u Nemačkoj i Francuskoj ranih šezdesetih, kao i na ulazak u poeziji i na uzbudljivu i jedinstvenu pesničku karijeru.
Simić s velikom snagom opisuje svoje detinjstvo, dečaštvo i mladost.
Stranice posvećene okupiranom Beogradu u Drugom svetskom ratu neke su najboljih stvari napisanih u književnosti na tu temu.
Simić je upečatljiv i zabavan, lucidan i duhovit, s neverovatnim smislom za detalj i s retkim umećem da u kratkim potezima osvetli neku važnu epizodu iz lične istorije ili iz istorije društva kome u tom trenutku živi.
Pisac se, mimo običaja u savremenoj kulturi, u ovim memoarima ne divi ni sebi, ni proživljenom vremenu, već piše iz prve ruke o onome čega se seća i o onome što smatra da valja da bude zapamćeno.

O autoru

Čarls Simić (Beograd, 1938), američki pesnik i esejista srpskog porekla. Jedan je od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista. Najvažnije knjige pesama: Raščinjavajući tišinu (1971), Povratak mestu osvetljenom čašom mleka (1974), Haronova kosmologija (1977), Klasične igre iz balske dvorane (1980), Oštrine (1982), Beskrajna tuga (1986), Svet se ne završava (1989), Knjiga bogova i đavola (1990), Hotel Nesanica (1992), Venčanje u paklu (1994), Šetnja sa crnom mačkom (1996), Jackstraws (1999), Noćni izlet (2001), Moja nema pratnja (2005), Ta sitnica (2008), Majstor... više informacija »

Kritike

„U Simićevoj autobiografskoj knjizi Zastrašujući raj, kao i u mnogobrojnim esejima ovog autora, u non-žanrovskim fragmentima sećanja pred čitaocima iskrsava jedan raskošan, koliko stvaran, toliko imaginativan svet, s nezaboravnim i originalnim likovima, ambijentima, situacijama. Svet čiji je centralni junak on sam, Čarls: ’nezaposleni vidovnjak’, ’crna ovca što pliva nasuprot nadolazećoj plimi’, ’luđi od vetra’, kako sam sebe opisuje u svojim knjigama. Svet u kojem dominiraju likovi iz porodičnog, urbanog i seoskog miljea njegovog detinjstva i mladosti, pojedinci koji su, kao i on, sredinom prošlog veka bili izloženi epohalnim potresima, ratovima i stradanjima i na originalan način istrajavali njima u inat.“

Vesna Roganović

Za nastavak čitanja

Izabrane pesme: 1962-2022.


Najcelovitije i najreprezentativnije predstavljanje poezije Čarlsa Simića na srpskom jeziku. Osnov srpskog izdanja knjige Izabrane pesme:...
više informacija »

Gledaj dugo i netremice


Strasno i lucidno svedočanstvo o iskušenjima modernih vremena. O političkoj neodgovornosti, o vojnim intervencijama, o tome ko su danas...
više informacija »