Edicija 100 slovenskih romana predstavljena je u okviru programa PEN predstavlja 77. kongresa Međunarodnog PEN 14. septembra 2011. godine u Beogradu.
Pred brojnim piscima, učesnicima Kongresa PEN i festivala Free the Word, kao i novinarima, o ediciji 100 slovenskih romana govorili su državna sekretarka u Ministarstvu kulture Snežana Stojanović Plavšić, članica Borda Foruma slovenskih kultura, Vladimir Kopicl, predsednik Programskog saveta Foruma slovenskih kultura, i Gojko Božović, glavni urednik Međunarodnog projekta 100 slovenskih romana.
Specijalni gosti ovog predstavljanja bili su pisci romana iz ove edicije: Drago Jančar, Aleksej Slapovski i Dimitar Baševski.
Predstavljajući dosadašnje rezultate edicije 100 slovenskih romana, učesnici su naglasili da je najviše knjiga u ovoj ediciji objavljeno na srpskom jeziku u izdanju Arhipelaga, da su najprevođeniji pisci u ediciji ruski i srpski autori, kao i da u poslednje vreme raste interesovanje zapadnih izdavača za knjige i pisce iz ove edicije.
Ovaj događaj istovremeno je i prvo javno predstavljanje novog književnog projekta Foruma slovenskih kultura Slovenska priča, edicije sastavljene od deset antologija savremene slovenske priče.
Slovenska priča
je autorski projekat Arhipelaga koji je podržan od strane Foruma slovenskih kultura, rekao je Gojko Božović koji je najavio početak ove nove edicije za 2012. godinu.