Beograd, 25. maja 2021. – Razgovor o prestižnoj međunarodnoj ediciji 100 slovenskih romana, čiji je srpski izdavač Arhipelag, održaće se večeras u Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi.
Pisac i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović govoriće na temu „100 slovenskih romana: slika društva u novijim slovenskim romanima“.
Program se održava u čitaonici Gradske biblioteke s početkom u 19 časova.
Pogled izbliza na romana u antologijskoj ediciji 100 slovenskih romana pokazuje da značajan broj izabranih romana iz različitih slovenskih zemalja i ostvarenih u duhu različitih, pa ponekad i suprotstavljenih poetika sadrži u sebi izražene elemente društvenog romana. Obnova društvenog romana praćena je kritičkom slikom društva i preispitivanjem duha modernih vremena.
100 slovenskih romanaBudući da je reč o romanima pisanim posle pada Berlinskog zida, najčešće društveno pitanje koje se pokreće u njima jeste pitanje tranzicije: političke i društvene, ekonomske i kulturne. Osvetljavajući taj neizvesni put između različitih tipova društvenih vrednosti, između korenski drugačijih političkih i ekonomskih poredaka, a pogotovu brisani međuprostor između dva društvena doba, noviji slovenski romani pokazuju i kako tranzicije u slovenskim zemljama i Istočnoj Evropi uopšte nisu bile tako različite kao što često izgleda istraživačima iz društvenih studija, kao i različitim društvenim i političkim akterima.
Edicija 100 slovenskih romana pokrenuta je 2008. godine, a Arhipelag je najaktivniji nacionalni izdavač edicije.
Razgovor o ediciji 100 slovenskih romana održava se u okviru 11. manifestacije Dani slovenske pismenosti i kulture, čiji je organizator Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ iz Rume.
Program je otvoren za publiku, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera, a publika ga može pratiti i preko YouTube kanala Gradske biblioteke https://www.youtube.com/channel/UCH-fxCFTkd7-goU5Yzob4JA.