Beograd, 18. decembra 2016. – Aleksandar Baljak proglašen je za „Pobednik na pobednicima“ na Prvom međunarodnom festivalu humora i satire „Velika praznina za veliki let”, saopštio je organizator festivala Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica.
Nagrada „Pobednik na pobednicima“ sastoji se iz plakete i umetnički izrađenog unikatnog „Satiričkog štapa” i Statuete.
Aleksandar Baljak je pobednik i konkursa u kategoriji aforizma, a među više od hiljadu prispelih aforizama koje je napisalo stotinak autora, za najbolji je proglašen: „Plaćate li karticom, ili bubregom?”
Na konkurs Prvog međunarodnog festivala humora i satire u kategorijama aforizma, priče, pesme i karikature stigli su radovi više od 300 autora iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Bugarske.
Nagrada za priču pripala je Miroslavu Sredanoviću iz Beograda, nagrada za najbolju satiričnu pesmu Bogdanu Bošku Bućanu iz Novog Sada, dok je dobitnik nagrade za karikaturu Vojislav Milić.
Stručni žiri festivala činili su književnici Vitomir Teofilović, Aleksandar Čotrić i Nikola Rajaković.
Aleksandar Baljak Zidovi na horizontu
U okviru programa Prvog međunarodnog festivala humora i satire predstavljena je i knjiga aforizama Aleksandra Baljka Zidovi na horizontu koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga.
– Osim što knjiga Zidovi na horizontu sadrži, do sada, najviše aforizama, odlikuje se veoma širokim krugom tema (mentalitet našeg naroda, ratovi, istorija, političari, stranke, izbori, vođa, policija, kriminal, pravosuđe, siromaštvo, kriza, život u metropoli, zdravstvo, školstvo, mediji, književnost, muškarci, žene, sport…), raznovrsnim stilskim postupcima, velikim uzletima duha, suštastvenim, britkim i veoma duhovitim mislima. Aleksandar Baljak je ovom knjigom učinio nešto najteže – nadmašio je Aleksandra Baljka! Baljak je u aforistiku uneo i jednu suštinsku inovaciju, a to je opredeljenje da se aforizmi svrstaju tematski i da se unutar svakog bloka nađe najprikladnije mesto svakom pojedinom aforizmu. To je izuzetno zahtevan i dugotrajan posao, možda sličan onom kad forenzičari u bazi padataka traže identične papilarne linije. Ali takav postupak knjizi daje dodatni kvalitet i omogućava da se zbirka aforizama čita kao knjiga priča ili roman. Kao u savršenom pazlu ili mozaiku autor je svakoj rečenici pronašao idealno mesto i uklopio je u celinu. Tako knjiga Zidovi na horizontu može da uđe i u izbor za NIN-ov roman godine. Baljak je svojim celokupnim radom oplemenio aforizam, vratio mu sjaj i uzdigao ga u rang cenjene književne vrste. Istorija srpske aforistike pisaće se do i od Aleksandra Baljka. Aforizmi su ga učinili poznatim, a on im je uzvratio istom merom – rekao je Aleksandar Čotrić na predstavljanju knjige Zidovi na horizontu.