Pančevo, 6. aprila 2017. – Nova knjiga aforizama Aleksandra Baljka Zidovi na horizontu, koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga, biće predstavljena večeras u čitaonici Gradske biblioteke u Pančevu u okviru programa „Književni četvrtak“. Program počinje u 19 časova.
Sa našim najpoznatijim aforističarom razgovaraće njegov kolega Zoran T. Popović.
Aleksandar Baljak će pročitati izbor aforizama iz njegove petodelne knjige Zidovi na horizontu koja je nastajala u proteklih deset godina.
Pre Pančeva, Aleksandar Baljak je knjigu Zidovi na horizontu predstavio na nekoliko književnih događaja u Beogradu, kao i na književnim večerima Velikoj Plani, Prijedoru i Temišvaru.
Aleksandar BaljakU novoj knjizi Aleksandra Baljka, jednog od najznačajnijih aforističara u istoriji srpske književnosti, nalazi se preko 2.700 aforizama u kojima se slikaju politika, društvo, mentalitet, karakter, kultura. Zidovi na horizontu su uzbudljiva, kritička, lucidna slika savremenog sveta koja sadrži 2.700 razloga da se nasmejete i isto toliko razloga da se potom zamislite.
Kao pažljiv i istrajan, promišljen i nepotkupljiv svedok i hroničar modernih vremena i sasvim konkretnih iskustava, Aleksandar Baljak je u aforizmima u ovoj knjizi ispisao nesvakidašnje svedočanstvo o različitim krizama i izazovima koji potresaju naše doba. I sudeći po ovim aforizmima, u krizi još nije samo kritička invencija i nesmireni duh satirične demistifikacije stvarnosti.
Baljak je ovu obimnu knjigu Zidovi na horizontu podelio na pet celina. U prvoj od njih u središtu pažnju su društvo, pri čemu u ovim aforizmima dobijamo jednu od najupečatljivijih i najizazovnijih slika Srbije u našoj satiri. Druga celina posvećena je politici. U trećoj celini aforizmi se bave najviše karakterom i mentalitetom, da bi tema četvrte bili jezik i književnost, umetnost i umetnici. U petom delu knjige aforističar se okreće temama iz svakodnevice od žena do muškaraca, od seksa do smrti. Organizovana promišljeno, sa vrlo preciznom kompozicijom, knjiga donosi tematski raspoređene aforizme, zbog čega se ova knjiga može čitati i kao provokativan roman u aforizmima.
Za svoj aforističarski opus Baljak je nedavno u Torinu dobio Nagradu za životno delo.