Beograd, 26. oktobra 2017. – Amir Or, poznati izraelski pesnik, gost je Arhipelaga na 62. Beogradskom sajmu knjiga.
Amir Or je autor jedanaest knjiga poezije, među kojima su: Gledam kroz oči majmuna, Lica, Otkup mrtvih, Dakle!, Pesma, Dan, Tahirina pesma, Muzej vremenaSrce zver, Proročanstvo jednog ludaka, Pohara i Krila.
Za poeziju Or je dobio Premijerovu nagradu, Bernštajnovu nagradu, Fulbrajtovu nagradu za pisce, Međunarodnu književnu nagradu „Stefan Mitrov Ljubiša“, Nagradu „Evropki atlas lirike“, kao i priznanje „Plejada“ za značajan doprinos modernoj svetskoj poeziji.
Na srpskom jeziku upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga, u novoj ediciji Izbor, knjiga izabranih pesama Amira Ora Reci i ja ću biti u prevodu Vide Ognjenović i Davida Albaharija i sa pogovorom Gojka Božovića. Izabrane pesme Amira Ora, posle tri knjige pesama objavljene ranije u izdanju Arhipelaga, na celovit način predstavljaju pesnički opus ovog autora.
Amir Or Reci i ja cu biti– Moglo bi se kazati da Orove pesme jesu pesme iskustva, u onom rilkeovskom smislu, ali to iskustvo, nimalo paradoksalno, nije samo lično i doživljeno, jer pesnikovi dijalozi sa kulturom i istorijom, sa vremenom i trajanjem pokazuju koliko je to proživljeno i autentično iskustvo. Neko vreme je minulo, ali u tokovima poezije Amira Ora sva vremena su tu, pred nama, u jezičkoj magiji stihova, oživljena i podrazumevana, prizvana ili čak imenovana. Suočen sa velikom masom vremena, lirski subjekt Orove poezije suočava se, spreman i ispunjen, sa čistim jutrom, sa svakodnevnim čudima, sa obiljem jednog ljudskog dana ili pak sa mrakom, tom „matericom bez zidova“, kako kaže pesnik, sa ljubavlju i drugim. Ne prihvatajući da bude pesnik trenutka, Amir Or u kulturno-istorijski utemeljenoj celovitosti iskustva prepoznaje mogućnost da svaki trenutak prizvan u svojoj poeziji projektuje na velikom ekranu vremena – kaže u pogovoru knjizi Reci i ja ću biti Gojko Božović.
Knjige Amira Ora prevedene su na više od četrdeset jezika, a njegove knjige objavljene su na osamanest jezika u Evropi, Aziji i Americi.
Amir Or živi u Tel Avivu.
Tokom boravka u Beogradu Amir Or će imati promociju knjige izabranih pesama Reci i ja ću biti u petak 27. oktobra u sali „Borislav Pekić“ (Hala 1A) u 14 časova. Zajedno sa Amirom Orom, u razgovoru o knjizi učestvuju Vida Ognjenović i Gojko Božović.
Amir Or će imati susret s čitaocima i potpisivanje knjiga na štandu Arhipelaga na Sajmu knjiga u petak od 15 do 17 časova.