Beograd, 13. marta 2014. – Ko ne čita poeziju, nije slobodan čovek – rekao je Amir Or danas na izuzetno posećenoj pres konferenciji odgovarajući na pitanja novinara.
– Poezija je lekovita. Ona čuva našu supstancu ljudskosti, ali isto tako ona čuva našu sposobnost da vidimo stvari oko sebe, da razumemo stvari, da sagledamo ono što stoji iza njih. Poezija nam daju snagu da o svemu tome svedočimo i daje nadu da će to svedočanstvo ostati kao trajan spomen – rekao je Or.
Amir Or je naglasio da zabavljaki duh modernih vremena potiskuje poeziju i da se poezija danas ljudima vrlo retko predlaže kao mogućnost.
– Poezija je kao tenis. Ne možete igrati tenis ako vas neko pre toga nije naučio kako da igrate tenis. Ne možete ni da čitate poeziju ako vas neko pre toga nije naučio da poezija postoji i kako se poezija čita – kaže Or.
Amir Or, poznati izraelski pesnik, prevođen na više od trideset jezika, u narednih nekoliko dana gost je Arhipelaga i Srpskog PEN centra.
Or će večeras u Domu omladine Beograda, u sali Amerikana, s početkom u 19 časova imati književno veče povodom srpskog izdanja njegove knjige izabranih pesama Pohara, koju je objavio Arhipelag. O poeziji Amira Ora govoriće Vida Ognjenović i Gojko Božović.
Publika će moći da vidi i fotografije Amira Ora nastale na pesnikovim putovanjima od Izraela do Francuske, od Kine do Nikaragve, od Rodosa do Estonije, od Jerusalima do Beograda.
Amir Or će sutra posetiti Požarevac, gde će u 19 časova imati književno veče u Biblioteci “Ilija M. Petrović”.