Beograd, 8. novembra 2016. – Veliki izraelski pesnik Amir Or ovogodišnji je dobitnik Nagrade Evropski atlas lirike koju dodeljuje izdavač „Kuća poezije“ istoimena asocijacija književnih prevodilaca iz Banjaluke. Nagrada je dodeljena Amiru Oru za celokupno pesničko delo.
– Amir Or pripada odabranoj grupi svjetskih pjesnika koji su uspjeli da izgrade sopstveno poetsko pismo i stvore integritet uticajne vokacije. Znači da se nalazi među izabranima u svjetskom pjesništvu – navodi se u saopštenju „Kuće poezije“.
Amir Or je treći dobitnik nagrade Evropski atlas lirike. Prethodni dobitnici ove nagrade su poljska pesnikinja Eva Lipska za 2014. godinu i britanski pesnik Šon O`Brajen za prošlu godinu. Uz nagradu objavljuje se i knjiga izabranih pesama iz pesnikovog celokupnog dela.
Oru će nagrada biti uručena 9. novembra u Banjaluci, u Kulturnom centru Banski dvor.
Na svečanosti će govoriti Vida Ognjenović, koja je prevela već tri knjige pesama Amira Ora na srpski jezik, Milenko Stojičić, Zdravko Kecman, Minja Golubović i Gojko Božović.
U izdanju Arhipelaga objavljene su tri knjige pesama Amira Ora, od kojih je najnovija knjiga izabranih pesama Krila koju je Arhipelag predstavio na nedavno završenom Sajmu knjiga u Beogradu.