Beograd, 26. avgusta 2014. – Poznati izraelski pesnik Amir Or ovogodišnji je dobitnik međunarodne književne nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“ koju dodeljuje „Grad teatar“ iz Budve.
„Amir Or pripada odabranoj grupi svetskih pesnika koji su uspjeli da izgrade sopstveno poetsko i poetičko pismo po kojima se izdvajaju iz velikog pesničkog kolegijuma po peru“, kaže se u saopštenju žirija koji je radio u sastavu Vida Ognjenović, David Albahari i Božo Koprivica.
Ističući značaj poezije Amira Ora, autora jedanaest zbirki i obimne knjige sabranih pesama Pesme 1977-2014, žiri kaže da su ga ove knjige „prema najstrožim kritičarskim mjerilima, svrstale u prvi red izraelske književnosti“: „Njegove su pesničke zbirke prevedene i objavljene, na više od četrdeset jezika, uz odličan prijem književne kritike i čitalačke javnosti u tim sredinama. U mnoštvu eseja, analiza i zapisa o Orovom delu kritičari, tumači i znalci poezije ističu da se njegov pesnički glas izdvaja kao osobena pojava u raznovrsnom i razuđenom višeglasju savremene svetske poezije.“
Rođen 1956. godine u Tel Avivu, gde predaje poeziju i istoriju poezije na Univerzitetu, Amir Or je dobitnik brojnih književnih nagrada, među kojima su i Bernštajnova nagrada, Fulbrajtova nagrada, Nagrada Vlade Izraela. Or je bio stipendista Univerziteta u Ajovi, Hebrejskog centra Univerziteta u Oksfordu, Literarnog kolokvijuma u Berlinu, Fondacije Valparaiso, Fondacije „Hajnrih Bel“ i drugih. Učesnik je najvažnijih svetskih festivala poezije. Pored pisanja poezije, Amir Or se bavi prevođenjem antičke grčke poezije.
Nagrada „Stefan Mitrov Ljubiša“ biće uručena Amiru Oru 22. novembra 2014. godine, na Dan grada Budve.
Među dosadašnjim dobitnicima Nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“ nalaze se Đerđ Konrad, Ronald Harvud, Milorad Pavić, Dušan Kovačević, Matija Bećković, Ljubomir Simović, Vida Ognjenović, Jovan Hristić, Svetlana Velmar-Janković, Jurij Poljakov, David Albahari, Dubravka Ugrešić, Mirko Kovač i Miljenko Jergović.
Na srpskom jeziku objavljena je knjiga izabranih pesama Amira Ora Pohara u izdanju Arhipelaga.