Beograd, 12. februara 2016. – Pesnikinja Ana Ristović učestovala je na nedavno završenom velikom nemačkom književnom festivalu Poetica, u okviru kog su bila organizovana izuzetno posećena čitanja na nekoliko lokacija u Kelnu.
Festival u organizaciji Univerziteta u Kelnu bio je održan od 25. do 31. januara, a glavna tema ovog sedmodnevnog festivala bila jeBlue Notes – Živeti u rečenicama, plesati u stihovima – melanholija i poezija.
Osim Ane Ristović, učesnici festivala Poetica bili su i Pol Maldun (Irska/SAD), Lavinija Grinlou (Velika Britanija), Sjon (Island), Jurij Andruhovič (Ukrajina), Georgi Gospodinov (Bugarska), Bernardo Ačaga (Španija), Ilma Rakusa (Švajcarska), kao i nekoliko uglednih nemačkih pesnika, među kojima i Durs Grinbajn, Mihael Kriger, Martin Mozebah, Monika Rink i Hajnrih Detering.
2f1f402191912a2127f8b291fb8e33fe
Urednik i moderator festivala bio je slovenački pesnik Aleš Šteger, srpskim čitaocima poznat i kao autor nekoliko knjiga u izdanju Arhipelaga, od kojih je najnovija svedočanstvo o migrantskoj krizi i prolasku migranata kroz Beograd Na kraju napisano.
Ulaznice za čitanja u Literaturhausu Keln, u svečanoj sali Univerziteta, kao i u biblioteci i bioskopu bile su rasprodate mesec dana unapred, a pesnici su se pred brojnom publikom predstavili i na večerima organizovanim u Muzeju Valraf-Riharc i pozorištu.
Pored književnih večeri, na Univerzitetu su organizovana dva, takođe veoma posećena, okrugla stola na kojima su učesnici imali priliku da se susretu i sa studentima i profesorima.
Nova knjiga pesama Ane Ristović Čistina objavljena je šre nekoliko meseci u izdanju Arhipelaga.