Arhipelag je upravo objavio kratki roman Čovek u pejzažu Andreja Bitova (1937), jednog od vodećih savremenih ruskih pisaca, autora slavnog romana Puškinski dom koji je preveden na većinu evropskih jezika. Roman Čovek u pejzažu objavljen je u prevodu Lidije Subotin.
Andrej Bitov je moderni klasik ruske književnosti i jedan od najprevođenijih savremenih ruskih pisaca. Bitov je jedan od četiri osnivača samizdatskog almanaha Metropol (1979), zbog čega u Sovjetskom Savezu nije objavljivan do 1986. godine. Bio je među osnivačima Ruskog PEN centra 1988, čiji je predsednik od 1991. godine. Počasni je član Ruske akademije umetnosti.
U romanu Čovek u pejzažu Bitov se još jednom pokazuje kao vrhunski majstor jezika. Junaci ovog romana neprestano čežnu za prostorima i pejzažima u viđenim i doživljenim slikama, u umetnosti, ali, pre svega, u stvarnom iskustvu.
Pripovedajući o pejzažu viđenih slika i o prostoru ljudskog života, Bitov u romanu Čovek u pejzažu izvodi pred nas nesvakidašnje junake koji i u nemogućim situacijama pokušavaju da osmisli vlastiti život, a čak i među ruševinama nastoje da nazru horizont beskrajnog prostora.
Čovek u pejzažu je knjiga o prizorima i slikama, komprimovana fantazmagorija o prizorima svakodnevnog života i o slikama od Strašnog suda do umetničkih vizija modernih vremena.
Andrej Bitov biće gost Beograda od 12. do 15. septembra, tokom Kongresa Međunarodnog PEN, kada će imati književne večeri, potpisivanja knjiga i susrete sa čitaocima i medijima.