Beograd, 18. septembra 2017. –  Jelena Lengold je dobitnica Andrićeve nagrade za najbolju knjigu priča u 2016 godini, saopšteno je na pres konferenciji koja je održana u Andrićevoj zadužbini.
Jeleni Lengold dodeljena je Andrićeva nagrada za knjigu priča Raščarani svet koju je Arhipelag objavio u jesen 2016. godine u ediciji Zlatno runo.
Žiri Andrićeve nagrade ističe u obrazloženju da se knjiga Raščarani svet sastoji od deset pripovedaka u kojima se gradi intimistički svet obojen intelektualnom skepsom i potrebom za ljubavlju.
–  Polazeći od modela klasično shvaćene priče, autorka je svojim pripovedanjem učinila dragoceni iskorak u savremenoj srpskoj prozi –  naglašava se u saopštenju Žirija koji je radio u sastavu: Aleksandar Jovanović, predsednik, Petar V. Arbutina i Mileta Aćimović Ivkov.
Jelena Lengold Rascarani svetU knjizi Raščarani svet pratimo prepoznatljivi pripovedački stil i jezik Jelene Lengold, ali je autorka sklopila uzbudljivu knjigu priča sa temom koja je suštinski drugačija u odnosu na njene ranije knjige. U ovoj knjizi sugestivnih i snažnih priča, koje se neosetno sklapaju u zaokruženu celinu, Jelena Lengold istražuje senovite strane čovekove prirode u susretu sa izazovima modernog doba i pripoveda granične situacije svakodnevnog iskustva. Knjiga Raščarani svet  donosi strasne i otkrivajuće priče o sredovečnom iskustvu života, o slutnji smrti i neizvesnosti, o svakodnevici u kojoj se javi i ljubav, kako je bilo u ranijim knjigama Jelene Lengold, ali se još češće javi ideja kraja i senka nesporazuma.
Andrićeva nagrada dodeljuje se od 1975. godine, a Jeleni Lengold pripala je čast da nagradu dobije u godini kada obeležavamo 125 godina od rođenja Iva Andrića.
Priznanje će, po tradiciji, svečano biti uručeno 10. oktobra, na rođendan Iva Andrića.