Beograd, 25. septembra 2015. – Andrićeva nagrada za 2014. godine pripala je Uglješi Šajtincu za knjigu pripovedaka Banatorijum koja je objavljena u izdanju Arhipelaga, saopšteno je iz Zadužbine Ive Andrića. Odluku je jednoglasno danas doneo žiri u sastavu: Slavko Gordić, predsednik, Marko Nedić i Vasa Pavković, razmotrivši zbirke pripovedaka i priče objavljene u periodici tokom 2014. godine.
– Knjiga Uglješe Šajtinca Banatorijum u bogatoj pripovedačkoj produkciji 2014. godine izdvojila se izrazito snažnom i ubedljivom slikom aktuelnog vremena. Spajanjem uznemirujuće slike naše stvarnosti sa poetizovanim doživljajem sveta, Šajtinac pokazuje da su kratka priča i pripovetka i danas vitalni i produktivni žanrovi u srpskoj književnosti – kaže se u obrazloženju žirija.
U uži izbor za Andrićevu nagradu za 2014. godinu ušle su i knjige Vesne Kapor Po sećanju se hoda kao na mesečini, Miće Vujičića Ronjenje na dah, Borivoja Gerzića Poslednje stvari, Muharema Bazdulja Jeres nacionalizma, Nade Dušanić Influenca:priče o dodirima i Slađane Ilić Ženski u sto tehnika.