Beograd, 19. septembra 2013. – Andrićeva nagrada za najbolju knjigu priča objavljenu 2012. godine jednoglasno je dodeljena književnici Mirjani Pavlović za knjigu Trpeza bez glavnog jela u izdanju Arhipelaga.
Odluku je na današnjem sastanku u Zadužbini Ive Andrića, jednoglasno doneo žiri za dodelu Andrićeve nagrade, koji je radio u sastavu: Slavko Gordić (predsednik), Marko Nedić i Vasa Pavković, razmotrivši knjige pripovedaka i priče objavljene u periodici tokom 2012. godine.
Kako se navodi u saopštenju žirija, knjiga Mirjane Pavlović Trpeza bez glavnog jela izdvojila se tematsko-poetičkom samosvojnošću i doslednošću narativnog postupka.
Pripovedajući o porodičnim odnosima u savremenom urbanom miljeu, Mirjana Pavlović pričama daje specifičnu boju igrivosti i humora uprkos egzistencijalnoj težini tema kojima se bavi.
U uži izbor ušle su knjige priča Gordane Ćirjanić Kad svane, razlaz, Dragiše Kalezića Stopala, Vladimira Kecmanovića Zidovi koji se ruše, Mire Popović Harmonija, Slavoljuba Markovića Istisnuto iz života i Aleksandra Bjelogrlića Citadela.