Beograd, 31. maja 2021. – Prvi u seriji razgovora Antibirokratska revolucija: Ostavinska rasprava održaće se 1. juna u Medija centru u Beogradu s početkom u 12 časova.
Serija razgovora Antibirokratska revolucija: Ostavinska rasprava okuplja sagovornike različitih profesija, generacija i pogleda na uzavrelu društvenu stvarnost Srbije novijeg vremena. Na panelu u Medija centru u Beogradu o knjizi Nebojše Vladisavljevića Antibirokratska revolucija i o temi Ostavinska rasprava razgovaraju: akademik Ljubodrag Dimić, dr Ivana Spasić, dr Nebojša Vladisavljević, reditelj Janko Baljak, novinar Zoran Panović, pisac Gojko Božović i Branislav Grubački iz Novog optimizma.
Započeta pre više od 35 godina, antibirokratska revolucija je jedan od najvažnijih političkih procesa u srpskom društvu poslednjih decenija. Po broju ljudi koji su u njoj učestvovali, po sadržajima koje je imala, po reakcijama koje je izazvala, po izazovima koje je oličavala, antibirokratska revolucija je proces koji nema direktnog prethodnika u istoriji druge Jugoslavije. Nastala u okvirima „jugoslovenskog nesvakidašnjeg autoritarizma“, antibirokratska revolucija je ključni politički tok druge polovine osamdesetih, sve do pada socijalizma i raspada Jugoslavije. Od spontanih pokreta do strogo kontrolisanih događaja, od nezadovoljnih radnika do „događanja naroda“, od sukoba u okviru vladajuće partije do diferencijacije u partiji, od kontrolisanih medija do „odjeka i reagovanja“, od sumraka jedne epohe do stvaranja novog kulta ličnosti – sve su to sadržaji koji su obeležili antibirokratsku revoluciju, a čiji odjeci, slike i prilike u različitim oblicima traju do današnjeg dana.
Antibirokratska revolucija_Ostavinska rasprava_plakat2Antibirokratska revolucija je izazvala mnogobrojna, često i suprotstavljena tumačenja. Decenijama posle njenog početka, usred jednog novog oblika populizma, vreme je za ostavinsku raspravu.
Seriju razgovora pod nazivom Antibirokratska revolucija: Ostavinska rasprava organizuju Pokret Novi optimizam i Izdavačka kuća Arhipelag. Neposredan povod za ovu seriju razgovora je knjiga Nebojše Vladisavljevića Antibirokratska revolucija koja je objavljena u izdanju Arhipelaga.
Vladisavljevićeva knjiga je prva celovita politikološka i istoriografska analiza antibirokratske revolucije. Antibirokratska revolucija je velika retrospektiva događaja i procesa koji su obeležili živote nekoliko generacija. Autor je razgovarao sa učesnicima, svedocima i savremenicima antibirokratske revolucije s različitih strana društvenog i političkog spektra, pri tome koristeći ogromnu i raznovrsnu građu.
Serija razgovora Antibirokratska revolucija: Ostavinska rasprava nastavlja se u Radio kafeu 021 u Novom Sadu (10. juna u 19h), da bi finale imala u CZKD-u u Beogradu (14. juna u 19h).