Novi Sad, 9. juna 2021. – Tribina Antibirokratska revolucija: Ostavinska rasprava održaće se u Novom Sadu 10. juna u Radio kafeu 021 (Svetozara Miletića 45) s početkom u 19 časova.
Tribina je sastavni deo serije razgovora Antibirokratska revolucija: Ostavinska rasprava koju organizuju Pokret Novi optimizam i Izdavačka kuća Arhipelag.
U razgovoru u Novom Sadu, čiji je suorganizator Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, učestvuju: dr Janja Beč Neumann, reditelj Želimir Žilnik, dr Duško Radosavljević, dr Nebojša Vladisavljević, književni kritičar Teofil Pančić, novinar Nedim Sejdinović i pisac Gojko Božović. Publika će u okviru tribine moći da vidi i dokumentarni film Želimira Žilnika posvećen antibirokratskoj revoluciji.
Antibirokratska revolucija_Ostavinska rasprava u Novom SaduSerija razgovora Antibirokratska revolucija: Ostavinska rasprava okuplja sagovornike iz različitih profesija, generacija i pogleda na uzavrelu društvenu stvarnost Srbije novijeg vremena. Serija razgovora započela je 1. juna panelom u Medija centru u Beogradu, a 14. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu se održava večernja tribina posvećena ovoj temi.
Neposredan povod za ovu seriju razgovora je knjiga Nebojše Vladisavljevića Antibirokratska revolucija koja je objavljena u izdanju Arhipelaga. Vladisavljevićeva knjiga je prva celovita politikološka i istoriografska analiza antibirokratske revolucije.
Započeta pre više od 35 godina, antibirokratska revolucija je jedan od najvažnijih političkih procesa u srpskom društvu poslednjih decenija. Po broju ljudi koji su u njoj učestvovali, po sadržajima koje je imala, po reakcijama koje je izazvala, po izazovima koje je oličavala, antibirokratska revolucija je proces koji nema direktnog prethodnika u istoriji druge Jugoslavije. Nastala u okvirima „jugoslovenskog nesvakidašnjeg autoritarizma“, antibirokratska revolucija je ključni politički tok druge polovine osamdesetih, sve do pada socijalizma i raspada Jugoslavije. Od spontanih pokreta do strogo kontrolisanih događaja, od nezadovoljnih radnika do „događanja naroda“, od sukoba u okviru vladajuće partije do diferencijacije u partiji, od kontrolisanih medija do „odjeka i reagovanja“, od sumraka jedne epohe do stvaranja novog kulta ličnosti – sve su to sadržaji koji su obeležili antibirokratsku revoluciju, a čiji odjeci, slike i prilike u različitim oblicima traju do današnjeg dana.
Nebojša VladisavljevićKnjiga Nebojše Vladisavljevića Antibirokratska revolucija je velika retrospektiva događaja i procesa koji su obeležili živote nekoliko generacija. Knjiga je proistekla iz obimnog istraživanja o uzrocima, nastanku i tokovima antibirokratske revolucije koja je u drugoj polovini osamdesetih godina potresla srpsko i jugoslovensko društvo i na scenu izvela čitav niz novih političkih i društvenih aktera koji će biti snažno prisutni na njoj i u narednih trideset godina, mnogi od njih sve do naših dana.
Vladisavljević pomno istražuje uzroke antibirokratske revolucije, društvenu nestabilnost i sukobe u Jugoslaviji posle Titove smrti. Prateći razvoj od partijske države do politike nacionalne mobilizacije u poslednjim godinama druge Jugoslavije, autor se usredsređuje na pad Ivana Stambolića, uspon Slobodana Miloševića, jogurt revoluciju u Vojvodini i pobunu u Crnoj Gori, kosovsku krizu i put u konfrontaciju.
Antibirokratska revolucija je izazvala mnogobrojna, često i suprotstavljena tumačenja. Decenijama posle njenog početka, usred jednog novog oblika populizma, vreme je za ostavinsku raspravu i temeljno preispitivanje novijih istorijskih i društvenih procesa, kao i sasvim aktuelnih prilika.