Arhipelag je u 2012. godini objavio 43 nova izdanja vrhunske savremene književnosti, istoriografije, filozofije i političke teorije, pokrenuo jednu novu ediciju, Beogradski festival evropske književnosti i Rezidencijalni program za pisce iz Jugoistočne Evrope Kuća na Ravnom Bregu, organizovao preko 100 književnih događaja u Beogradu i u drugim gradovima Srbije.
Arhipelag je objavio Izabrane poetičke spise Danila Kiša u tri knjige, kao i novo kolo edicije Sto slovenskih romana, najvećeg međunarodnog projekta u koji je u poslednje tri decenije uključena srpska književnost.
Među novim knjigama nalaze se i knjige priča Vide Ognjenović, Mirjane Pavlović, Vladislava Bajca, Jelene Rosić, Sesara Antonija Moline.
Tematska antologija savremene srpske priče Starost, koju su priredili David Albahari i Srđan V. Tešin, jedna je od knjiga koje su obeležile proteklu godinu.
Arhipelag je objavio nove romane Lasla Blaškovića, Ratka Dangubića, Borislava Čičovačkog, Nikole Moravčevića, ali i roman Hladni ljubavnik modernog flamanskog klasika Huga Klausa i francusku trilogiju Milana Kundere.
Među novim knjigama eseja nalaze se istoriografski eseji Predraga J. Markovića, izabrani eseji Đerđa Konrada, jednog od vodećih savremenih evropskih pisaca i prvorazrednog svedoka evropske istorije druge polovine XX veka i naših dana, kao i knjiga Kriza je grupno putovanje, u kojoj veliki savremeni pisci svedoče o aktuelnoj krizi koja potresa same osnove našeg sveta.
Arhipelag je objavio nekoliko kapitalnih knjiga iz oblasti istoriografije, među njima je i jedinstvena studija Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968. Aleksandra Rakovića, otkrivajuća tematska hrestomatija dokumenata Napukli monolit. Jugoslavija i svet 1942-1948, koju su priredili Ljubodrag Dimić i Aleksandar Životić, i izuzetna sinteza Evropa posle 1980. Ivana T. Berenda.
U ediciji političke teorije Kapital objavljena je provokativna knjiga Budućnost moći Džozefa S. Naja o rasporedu i odnosima snaga koji nas na svetskoj sceni čekaju u narednim decenijama.
Arhipelag je jedan od retkih izdavača koji objavljuje knjige poezije. U ovoj godini objavljene knjige pesama Vesne Goldsvorti, Amira Ora, Živorada Nedeljkovića i Rista Lazarova.
U 2012. godini knjige Arhipelaga dobili su devet domaćih i međunarodnih nagrada.
Prava za strana izdanja knjiga srpskih pisaca Arhipelaga prodata su u 2012. u 14 zemalja.
Tokom 2012. Arhipelag je organizovao gostovanja i srpske turneje 10 poznatih stranih pisaca, među kojima su Peter Esterhazi, Džon Ralston Sol, Aris Fioretos, Vesna Goldsvorti, Amir Or, Jani Virk ili Anton Balaž.
Poslednjih dana juna Arhipelag je organizovao Beogradski festival evropske književnosti. Neki od događaja na ovom festivalu najposećeniji su književni programi u Beogradu u poslendje dve decenije.
Zajedno sa preduzećem Terra Panonica, Arhipelag je organizovao prvi rezidencijalni program za pisce iz Jugoistočne Evrope Kuća na Ravnom Bregu. Polovinom marta 2013. biće objavljena zajednička knjiga proze učesnika ovogodišnjeg programa Kuća na Ravnom Bregu.
Kroz saradnju sa 12 pozorišta u Srbiji Arhipelag je pokrenuo loyalti program za članove Kluba čitalaca Arhipelag, jedne od najmasovnijih i najdinamičnijih mreža čitalaca u Srbiji.
Nova izdanja Arhipelag magazina (vidi: www.arhipelag.rs), online magazina za književnost, kulturu i nove ideje, obeležili su eseji, kolumne, razgovori i premijerna objavljivanja književnih tekstova.
Počinje nova godina u kojoj nas čekaju nove knjige, novi poslovi, novi izazovi, stari i novi čitaoci.
Sa knjigama i čitaocima sve je lakše: posao dobija smisao, a zadovoljstvo postaje obostrano.
Čitajte i uživajte, uživajte i čitajte!