Beograd, 11. aprila 2016. – Tekstovi iz Arhipelag magazina u formi istoimene rubrike od danas će biti objavljivani svakog ponedeljka u listu Danas. Prvi tekst u ovoj rubrici je kolumna Branka Milanovića, poznatog ekonomiste i autora knjiga Dva lica globalizacije i Globalna nejednakost, Pristrasnost i proizvoljnost: beda današnjih istoričara u kojoj ovaj autor piše o tabolidizaciji svakodnevnog života, pa čak i savremene istoriografije.
Seriju kolumnu u rubrici Arhipelag magazin u Danasu pisaće poznati strani pisci, filozofi, sociolozi, teoretičari, istoričari i ekonomisti. Neki od autora ovih kolumni biće Klaudio Magris, David Grosman, Aleksej Slapovski, Sesar Antonio Molina, Nelofer Pazira, Florans Noavil, Džon Ralston Sol, Branko Milanović, Aleš Šteger…
arhipelag magazin mediaarhipelag magazin 35x15mm
Tekstovi u rubrici Arhipelag magazin u Danasu baviće se aktuelnim pitanjima književnosti i kulture, društva i politike, novih medija i tehnologija. Autori različitih profesija, poetičkih koncepcija i pogleda na svet, kao i iz različitih kultura pisaće iz perspektive vlastitog iskustva i vlastitih uvida poglede na najaktuelnija pitanja savremenog trenutka: od evropskih intergracija do migrantske krize, od ekonomske krize do krize demokratije, od nezadovoljstva kao svetskog fenomena do globalizacije straha, od cenzure do autocenzure, od terorizma do nadzora, od ekologije do rastuće bede kao globalnog fenomena, od kulturne politike do marginalizacije kulture, od potrošačke kulture do nestanka figure građanina, od utopije do apatije, od pitanja ko bira u naše ime do tiranije izbora, od iskušenja klasičnih medija do izazova novih medija, od digitalnog izdavaštva do stanja medijske pismenosti danas. Ključni cilj projekta Arhipelag magazin jeste oblikovanje javnog, medijskog prostora za ukrštanje različitih gledišta međunarodno relevantnih autora, kao i za predstavljanje utemeljenih i različitih pogleda na najaktuelnija evropska i svetska pitanja u našoj sredini.
Objavljivanje Arhipelag magazina u Danasu predstavlja nastavak dugogodišnje programske i partnerske saradnje Arhipelaga i Danasa.