Beograd, 20. jula 2018. – Arhipelag učestvuje na 16. Međunarodnom sajmu knjiga Trg od knjige u Herceg Novom koji traje od 21. do 28. jula u Starom gradu, na Trgu Hercega Stjepana (Belavista).
Na Sajmu knjiga Trg od knjige Arhipelag će predstaviti svoja izdanja objavljena između dva sajma knjiga u Herceg Novom. U fokusu će se naći i izdanja koja su objavljena proteklih meseci poput novog romana Jelene Lengold Odustajanje, romana Havijera Serkasa Hohštapler i Sofije Kordić Hipofiza u egzilu, panorame savremene međužanrovske anglofone književnosti U šta smo se to pretvorili, biografije ranog Zorana Đinđića Portret političara u mladosti čiji je autor Dragan Lakićević Lakas, studije Katarine Roringer Vešović Zemaljsko i sveto u ljubavi, pesničkih knjiga Tomislava Marinkovića Večito sada i Ane Seferović Materina ili panorame savremene italijanske poezije Čuvari razlika.
Predstavljanje novog romana Vide Ognjenović Maksimum održaće se 22. jula s početkom u 21 čas u okviru književnog programa Sajma knjiga Trg od knjige. Objavljen u jesen prošle godine, roman Vide Ognjenović je stekao veliko poverenje čitalaca i u proteklih nekoliko meseci imao je dvadesetak posećenih promocija u različitim gradovima u Srbiji i Crnoj Gori. O romanu će govoriti Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.
Jelena Lengold Odustajanje Havijer Serkas Hohstapler Vida Ognjenovic Maksimum
Pored prodajne izložbe najznačajnijih regionalnih izdavača, organizatori su pripremili i raznovrstan književni i kulturni program u kome će učestovati poznati savremeni pisci, književni kritičari i istoričari književnosti, glumci i muzičari.
Poseban segment Sajma knjiga Trg od knjige jeste okrugli sto Pronađeno u prevodu: književnost, prevođenje, izdavaštvo, koji će biti održan 23. jula u Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu. Medijator okruglog stola je Gojko Božović, književnik i glavni urednik izdavačke kuće Arhipelag, a učestvuju pisci, prevodioci i urednici izdavačkih kuća: Erlend Lu, Jicak Bar Josef, Vida Ognjenović, Nikola Malović, Miraš Martinović, Radoš Kosović, Dušica Čvorić Stojanović, Biljana Isailović, Marija Krivokapić, Gojko Božović, Zoran Hamović, Nenad Šaponja i Jasna Novakov Sibinović.
– U slavu knjige, kao najveće duhovne vrijednosti i pouzdanog čuvara pamćenja svijeta, osmislili smo raznovrsne programe: književne, zavičajne, dječije, muzičke, pozorišne… U duhu misije Trga od knjige da ukazuje na značaj čitanja i knjige kao civilizacijskog dometa u odnosu na izazove savremenog društva, dokolice i lake zabave jeste moto Sajma: Svijet knjiga je najljepši svijet koji je čovjek stvorio, što su riječi Klarensa Šeparda Deja – kažu organizatori Sajma knjiga Trg od knjige.
Radno vreme Sajma je od 19 sati do ponoći. Večernji programi počinju u 21 sat, sa izuzetkom programa za decu koji počinju u 20.30. Ulaz za sve programe je slobodan.
Sajam knjiga Trg od knjige organizuju Sekretarijat za kulturu Opštine Herceg Novi i Gradska biblioteka i čitaonica, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i gradske Turističke organizacije.