Beograd, 2. novembra 2014. – Izdavačka kuća Arhipelag predstavila je na 59. beogradskom sajmu knjiga preko pedeset novih knjiga objavljenih između dva sajma knjiga, Dela Danila Kiša u deset knjiga, novu ediciju Kultura i istorija, kao i nedavno pokrenuti program elektronskog izdavaštva.
Knjige Arhipelaga izazvale su veliko interesovanje posetilaca Sajma. Štand Arhipelaga bio je jedan od najposećenijih na 59. beogradskom sajmu knjiga. Oblikovan kao izložbeni prostor i kao promotivni prostor, štand Arhipelaga na Sajmu knjiga bio je mesto susreta i razgovora.
Gosti Arhipelaga na Sajmu knjiga bili su vodeći savremeni srpski pisci, politički teoretičari, istoričari i ekonomisti: Vida Ognjenović, Jelena Lengold, David Albahari, Vladislav Bajac, Uglješa Šajtinac, Mihajlo Pantić, Mileta Prodanović, Ljubodrag Dimić, Predrag J. Marković, Nemanja Rotar, Dragoljub Mićunović, Ratko Dangubić, Saša Jelenković, Milko Štimac, Živorad Nedeljković, Srđan V. Tešin, Goran Nikolić, Milan Todorov, Mladen Vuruna. Gosti na Sajmu knjiga bili su i poznati makedonski pesnik Risto Lazarov i pisac istorijskih romana Nikola Moravčević, koji živi u Čikagu.
Štand Arhipelaga na Sajmu knjiga posetili su mnogobrojni predstavnici javnog, kulturnog i društvenog života, predstavnici diplomatskog kora, kao i čitav niz izdavača i literarnih agenata iz različitih evropskih zemalja.
U Klub čitalaca Arhipelag na Sajmu knjiga učlanilo se preko hiljadu novih članova iz cele Srbije.
Najtraženije knjige Arhipelaga na Sajmu knjiga bili su novi romani Davida Grosmana Izvan vremena i Majkla Kaningema Snežna kraljica, roman Klaudija Magrisa Dunav, roman Nemanje Rotara o Miki Antiću Sutradan posle detinjstva, roman dobitnika Evropske nagrade za književnost Uglješe Šajtinca Sasvim skromni darovi, dela Danila Kiša, kao i knjiga Erika Hobsbauma Kraj kulture, koja je bila pravo otkriće Sajma knjiga.
Arhipelag je na Sajmu knjiga nastupao sa sloganom: „Nije sve loše, dobre su knjige.“
– Ovo je najuspešniji nastup na Sajmu knjiga. Pokazalo se da u Srbiji ima dovoljno čitalaca različitih vrsta literature i da je neophodno čitaocima ponuditi mogućnost izbora u svemu, pa tako i kada je reč o knjigama. Posebno mi je drago što su knjige koje su bile naše sajamske premijere tako dobro prihvaćene među čitaocima. Sajam knjiga u Beogradu mora biti sačuvan kao reprezentativan presek srpskog izdavaštva, on je privlačan hza čitaoce upravo zbog toga što tu mogu da vide sve knjige koje se pominju u javnosti. Čak i više od toga, Sajam knjiga je poslednje mesto na kome čitalac može da vidi sve knjige za koje je zainteresovan – rekao je Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.