Beograd, 30. oktobra 2016. – Arhipelag je na 61. Beogradskom sajmu knjiga imao najuspešniji nastup od svog osnivanja 2007. godine. Arhipelag je predstavio 53 knjige objavljene između dva Sajma knjiga, među kojima se nalazi i 15 knjiga koje su premijerno predstavljene na Sajmu knjiga. Arhipelag je predstavio i novu ediciju Čitanje Evrope u okviru koje će objavljivati antologije savremene ervopske proze, s posebnim osvrtom na nove književne glasove koji se oblikuju u uzburkanim vremenima društvenih i političkih promena.
Arhipelag je u ovoj godini objavio nekoliko kapitalnih izdanja, kao što su biografija Sigmunda Frojda koju je napisao Ljubomir Erić, dvotomna studija Nevena Cvetićanina o veštini državništva od arhetipskih prauzora do modernih vremena ili Ilustrovana istorija beogradskih kafana Boška Mijatovića i Borisa Belingara, kao neodoljiva istorija privatnog života u Beogradu od početka XIX veka do početka Drugog svetskog rata. Arhipelag je zaokružio nekoliko dugoročnih projekata, među kojima su i trotomni memoari Dragoljuba Mićunovića koji obuhvataju vreme od 1930. do leta 2016. godine.
Gosti Arhipelaga na 61. Beogradskom sajmu knjiga bili su Eugen Šuljgin, poznati norveški pisac ruskog porekla, slovenački romansijer Jani Virk, slovenački pesnik iz Trsta Marko Kravos i makedonski pesnik Slave Đorđo Dimoski. U okviru programa Sajam knjiga predstavljeni su edicija 100 slovenskih romana i njeno međunarodno izdanje na engleskom, španskom i portugalskom jeziku SLAWA. Gosti Arhipelaga na Sajmu knjiga bili su i preko trideset vodećih savremenih srpskih pisaca, istoričara, političkih teoretičara, sociologa, psihologa i filozofa.
Klub čitalaca Arhipelag koji je između dva Sajma knjiga doživeo čitavu ekspanziju uvećavajući se kako po broju članova, tako i po ostvarenom prometu, privukao je veliko interesovanje novih članova, kao i programska akcije Biblioteka za škole koja je obuhvatila veliki broj osnovnih i srednjih škola i gimnazija u Srbiji.
Štand Arhipelaga je sve vreme bio jedan od najposećenijih štandova na Sajmu knjiga. Zamišljen kao mesto na kome će biti vidljivi pisci, knjige i čitaoci, štand Arhipelaga je privukao veliku pažnju publike predstavljenim knjigama i programima, kao i inovativnim modelima sajamske prezentacije.
Štand Arhipelaga je posetio i veliki broj ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života Srbije i regiona.
Najtraženije knjige Arhipelaga na 61. Beogradskom sajmu knjiga bili su romani Ljudmile Ulicke Zeleni šator, Davida Grosmana Vidi pod: Ljubav, Alekseja Slapovskog Ja nisam ja i Eugena Šuljgina S nekog drugog sveta. Ogromno interesovanje čitalaca privukle su nova knjiga priča Jelene Lengold Raščarani svet i knjiga Priče o Danilu Kišu koju je priredio pisac Milenko Stojičić. Knjige Danila Kiša su ostale među najčitanijim knjigama na srpskom jeziku.
– Mi smo ove godine našem prepoznatljivom sloganu Nije sve loše, dobre su knjige dodali i slogan Mi različiti. Bili smo različiti, drago mi je da su to čitaoci prepoznali i podržali. Danas je sve više istih stvari, sve više trendova koji sve kraće traju, sve manje kritičkog mišljenja i glasa razlike. Čitaocima je važno pružiti stvarnu mogućnost izbora. Otuda vrhunska književnost i humnistika ostaju naš trajni izbor čija je vrednost potvrđena i na ovom Sajmu knjiga – kaže Gojko Božović, osnivač i glavni urednik Arhipelaga, sumirajući utiske o nastupu Arhipelaga na 61. Beogradskom sajmu knjiga.