Beograd, 23. maja 2017. – Arhipelag učestvuje na Drugom Festivalu knjige Fesk Pazi šta čitaš – humanistika, kultura, umetnosti koji će se održati od 24. do 27. maja u Beogradu, u hotelu Envoj (Čika Ljubina 13).
Tokom Festivala knjige Pazi šta čitaš Arhipelag će predstaviti svoja izdanja iz istoriografije, političke teorije, filozofije, sociologije, ekonomije i psihologije.
U okviru zvaničnog programa Festivala knjige Pazi šta čitaš biće predstavljene knjige Nevena Cvetićanina Državništvo modernog doba i Politička mehanika i veština državništva koje su tokom prošle godine objavljene u izdanju Arhipelaga i Instituta društvenih nauka. Promocija će se održati u petak 26. maja s početkom u 16 časova u sali za konferencije Hotela Envoy. Pored autora, o knjigama će govoriti dr Predrag J. Marković i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.
logo-FESK_Pazi-sta-citas_vektor
Druga po redu, kulturna manifestacija Festival knjige – Fesk, čiji je cilj da na jednom mestu istakne kulturno i naučno blago Srbije, predstaviće 700 naslova iz oblasti humanističkih i društvenih nauka, kulture i umetnosti, objavljenih 2016. i 2017. godine. Više od 30 izdavača ali i drugih značajnih institucija iz oblasti kulture, obrazovanja i nauke (muzeji, biblioteke, instituti) prezentovaće svoja kapitalna dela stvaraocima i ljubiteljima pisane reči. Festival će u sredu, 24. maja, u 14 sati, otvoriti Nikola Tanić, pomoćnik ministra za nauku, nakon čega će biti dodeljene nagrade za najbolju knjigu u više kategorija.
Žiri u sastavu Aleksandar Jerkov (direktor Univerzitetske biblioteke), Nikola Samardžić (redovni profesor Filozofskog fakulteta), Viktorija Podboj (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja), Zoran Blažina (dekan Fakulteta primenjenih umetnosti), Predag Šarčević (glavni i odgovorni urednik Trećeg programa Radio Beograda) i Stana Šehalić (generalni sekretar Udruženja za tržišne komunikacije Srbije) izabraće najbolje knjige u tri kategorije: knjiga koja ostvaruje naučni doprinos, knjiga koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi i vredno reprint izdanje stare knjige.
U okviru Fesk-a u četvrtak, 25. maja, od 14 do 16 sati, biće održan okrugli sto na temu Stručna i naučna literatura na margini ili stranputici: kapitalno izdavaštvo između države i čitalaca na kome će pokušati da se nađu rešenja kojima će i ova vrsta knjiga moći da zauzme zasluženo mesto u nacionalnoj kulturi Srbije.
Ulaz za posetioce Festivala je besplatan.
Organizatori Festivala su izdavačke kuće Heraedu i Evoluta.