Temišvar, 26. novembra 2022. – Arhipelag je učestvovao na Mini sajmu srpske knjige koji je održan u Temišvaru 24. i 25. novembra u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji.
Arhipelag je na Mini sajmu srpske knjige predstavio svoja nova i novija izdanja iz savremene književnosti, istoriografije i političke teorije.
Na kraju Mini sajma srpske knjige Arhipelag je poklonio jedan broj svojih knjiga bibliotekama Srpske gimnazije u Temišvaru i Saveza Srba u Rumuniji.
Mini sajam srpske knjige otvorio je svojom besedom Gojko Božović, pisac i glavni urednik Arhipelaga.
– Dobre knjige su posebno važne u rđavim vremenima. Kada je potrošen svaki smisao, kada je poražen istorijski razum, a ljudski razum plavi strah da li će se opstati i, ako se čak i opstane, da li će taj opstanak biti deo ljudskog iskustva za kakvo znamo, tada u knjigama možemo potražiti moguće svetove trajnije od sveta u kome živimo i pouzdana znanja autentičnija od iskustva koja proživljavamo. Dok se raspada naš svet, pa čak gore i knjige koje su trebalo da sačuvaju buduće sećanje na nas, dok jedne knjige zabranjuju i potiskuju, a druge ignorišu i marginalizuju, dok se kraj istorije pretvara u istoriju kraja, uz dobre knjige možemo da sačuvamo sebe, razumemo vlastiti svet i opremimo se da svet izmenimo kako bi se obnovio pre nego što nestane u vrtlozima dekadencije i grabeža, bezobzirnosti i besmislenosti, depresije i očaja. Možemo očajavati, a možemo i čitati. Ako čitamo dobre knjige, nećemo uvek savladati ni odbaciti očajanje i njegove razloge, ali ćemo uvek, sada sam u to uveren više nego ikada, razumeti svet u kome živimo, i sebe u tom svetu, i svakog s kim delimo taj svet, takav kakav jeste i takav kakvim smo ga napravili – rekao je, između ostalog, Gojko Božović.
Uporedo sa izložbom knjiga, u okviru Mini sajma srpske knjige održano je književno veče, kao i susret i razgovor sa učenicima, nastavnicima i profesorima Srpske gimnazije u Temišvaru.
Mini sajam srpske knjige, koji je održan u dvorani Srpskog kulturnog centra Saveza Srba u Rumuniji, okupio je nekoliko desetina izdavača i kulturnih institucija iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Mađarske i Rumunije.
Mini sajam srpske knjige tradicionalno se održava u okviru Dana srpske kulture u Temišvaru koji su počeli 2. novembra, a završavaju se u utorak, 29. novembra.