Beograd, 3. juna 2016. – Projekcija dokumentarnog filma Puškaš Hungary održaće se u ponedeljak 6. juna s početkom u 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Ulaz je slobodan!
Na projekciji filma Puškaš Hungary Arhipelag će predstaviti roman Petera Esterhazija Ništa od umetnosti u kome je Puškaš jedan od glavnih junaka.
Dokumentarni film Puškaš Hungary (režija: Tamaš Almaši) jeste priča o legendi mađarskog fudbala Ferencu Puškašu. Puškaš je detinjstvo proveo u budimpeštanskim siromašnim četvrtima, a završio je karijeru kao međunarodni superstar. Ne obazirući se na burno vreme politike, rata i na konvencije društva, život je posvetio jedinoj stvari koju je zaista voleo i znao da radi najbolje: igranju fudbala.
Ovo je film je o toj zagonetnoj figuri, kapitenu legendarnog tima mađarske reprezentacije 50-ih godina prošlog veka, koji je prevazišao siromaštvo, Drugi svetski rat i mađarsku revoluciju 1956. da bi se posle fizičkog i psihičkog sloma, vratio na vrh sveta, još jednom, u tridesetim godinama života, i postao svetski priznati špic Real Madrida.
Na projekciji dokumentarnog filma Puškaš Hungary posetioci će moći da po specijalnim cenama kupe roman Ništa od umetnosti Petera Esterhazija, živog klasika mađarske i evropske književnosti, posvećen velikom Puškašu. Ovaj roman je jedna od najvažnijih knjiga Petera Esterhazija, a njegovo srpsko izdanje objavljeno je pre nekoliko meseci u Arhipelagu.
Roman Ništa od umetnosti je neobična i uzbudljiva knjiga o majci i o fudbalu, o Puškašu i o Božiku, o Ciboru i o Hidegkutiju. Glavni junak romana je dečak koji odrasta pored majke koja je zaluđena fudbalom i čiji je život trajno obeležila slava velike mađarske fudbalske generacije i prijateljstvo sa njenim najvećim zvezdama.
Peter Esterhazi Ništa od umetnosti
Projekciju dokumentarnog filma Puškaš Hungary organizuju Dom omladine Beograda i Mađarski kulturni institut “Collegium Hungaricum”