Beograd, 21. jula 2015. – Arhipelag učestvuje na 13. Međunarodnom sajmu knjiga „Trg od knjige“ koji večeras počinje u Herceg Novom.
Tokom Sajma knjiga „Trg od knjige“, koji traje do 28. jula, Arhipelag će čitaocima predstaviti svoja nova izdanja, među kojima su i roman Ljudmile Ulicke Slučaj Kukocki, roman Nikole Moravčevića Grof Sava Vladislavić, knjige priče Mihajla Pantića Vonder u Berlinu, Srđana V. Tešina Priče s Marsa i Romana Simića Nahrani me, knjige pesama Ane Ristović Čistina i Radomira Uljarevića Škola odučavanja.
U okviru književnog programa 13. Međunarodnog sajma knjiga „Trg od knjige“ 22. jula u 22 časa biće održan program Danilo Kiš, 80 godina povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša i Arhipelagovog izdanje Dela Danila Kiša u deset knjiga. O književnosti Danila Kiša govoriće pisac i izdavač Gojko Božović i književni kritičar Goran Radonjić.
Izložba „Danilo Kiš” biće otvorena u Galeriji „Josip Bepo Benković“.
Narednog dana u 20 časova publici će biti predstavljen novi istorijski roman Nikole Moravčevića Grof Sava Vladislavić, posvećen jednoj od najuzbudljivijih ličnosti srpske istorije, uticajnom diplomati na dvoru cara Petra Velikog i carice Katarine, čoveku koji je odredio granicu između Rusije i Kine.
„Vjerujemo da će knjiga svojom magičnom energijom i ovog jula na trgu Belavista, prepoznatoj kao kultno mjesto knjige, okupiti veliki broj posjetilaca – čitalaca kojima je čitanje svakodnevna potreba i koji neće propustiti priliku da se susretnu sa piscima i svoje biblioteke popune novim naslovima. Vjerujemo da će podstaći one koji, nažalost, teško pronalaze vrijeme za potrebu kao što je čitanje i pridobiti najmlađu publiku, koja će na nezaboravan način doživjeti svoj prvi susret sa knjigom“, saopštili su iz Gradske biblioteke i čitaonice koja je organizator Sajma knjiga.
Pokrovitelji Sajma „Trg od knjige“ jesu Opština Herceg Novi i Turistička organizacija Herceg Novi, a organizatori su Opština Herceg Novi i Gradska biblioteka i čitaonica.