Beograd, 20. jula 2014. – Arhipelag učestvuje na 12. Međunarodnom sajmu knjiga Trg od knjige koji počinje u ponedeljak 21. jula u Herceg Novom na Trgu Belavista kod Gradske biblioteke.
Tokom Sajma knjiga Trg od knjige Arhipelag će predstaviti svoja nova izdanja iz književnosti, istoriografije, političke teorije, sociologije, filozofije, ekonomije i psihologije.
Među novijim knjigama iz savremene književnosti Arhipelag će predstaviti nove knjige priča Davida Albaharija Propuštena prilika, Jelene Lengold U tri kod Kandinskog, Nine Rabrenović Priče sa granice i Mihajla Pantića Hodanje po oblacima, romane Milete Prodanovića Arkadija i Vladislava Bajca Bekstvo od biografije, upravo objavljeno novo izdanje romana Srđana V. Tešina Kuvarove kletve i druge gadosti, kao i jedan od završnih romana velikog pisca hispanoameričke i svetske književnosti Karlosa Fuentesa Volja i sudbina, jedinu knjigu priča Zbignjev Herbert Kralj mrava, eseje o književnosti i politici Čarlsa Simića Gledaj dugo i netremice, izabrane priče Draga Jančara Džojsov učenik, roman Džona Ralstona Sola Mračna priključenija u kome je jedno poglavlje posvećeno uzrocima i početku Prvog svetskog rata, kao i roman Jedini čovek na kontinentu Terezije More, novog velikog imena nemačke književnosti, u kome ova autorka kroz sudbinu jednog junaka u mreži velike korporacije pripoveda snažnu priču o aktuelnoj ekonomskoj krizi.
U književnom programu Trga od knjige biće predstavljene dve knjige objavljene u izdanju Arhipelaga. Među predstavljenim knjigama naći će se svetski poznata knjiga Renate Salecl Tiranija izbora, kao i upravo objavljena druga knjiga memoara Dragoljuba Mićunovića Život u nevremenu II. Neki od događaja prikazanih u ovoj knjizi odigravaju se upravo u Herceg Novom.
Književno veče Vide Ognjenović povodom knjige priča Živi primeri biće održano u sredu 23. jula sa početkom u 21 čas. Narednog dana, 24. jula s početkom u 23 časa, biće predstavljena knjiga pesama aktuelnog dobitnika Njegoševe nagrade za književnost Tomaža Šalamuna Godišnje doba.
Ovogodišnji Sajam knjiga Trg od knjige održava se pod sloganom Ostati ravnodušan prema knjizi, znači lakomisleno osiromašiti život.
Na Sajmu knjiga Trg od knjige učestvuju vodeći regionalni izdavači, a organizatori su pripremili i sadržajan prateći program.
Program Trga od knjige prati i izložba Ekslibrisa u fondu hercegnovske biblioteke. Planiran je i bogat muzički program u kome će se predstaviti Quartet Unique, akademski hor Collegium musicum iz Beograda, kao i mladi umetnici iz Herceg Novog.
Na završnoj večeri Sajma, 28. jula, biće dodeljene nagrade za najlepšu knjigu, najbolju ediciju, izdavački poduhvat godine i najlepšu dečiju knjigu.