Beograd, 23. aprila 2014. – Izdavačka kuća Arhipelag učestvuje na Sarajevskom sajmu knjiga (26. međunarodni sajam knjiga) koji se održava u Centru Skenderija od 23. do 28. aprila.
Tokom Sarajevskog sajma knjiga Arhipelag će predstaviti svoja nova izdanja iz književnosti, istoriografije, političke teorije, sociologije, filozofije, ekonomije i psihologije.
Među novijim knjigama iz savremene književnosti Arhipelag će predstaviti nove knjige priča Davida Albaharija Propuštena prilika, Jelene Lengold U tri kod Kandinskog i Mihajla Pantića Hodanje po oblacima, romane Milete Prodanovića Arkadija i Vladislava Bajca Bekstvo od biografije, upravo objavljeno novo izdanje romana Srđana V. Tešina Kuvarove kletve i druge gadosti, kao i jedan od završnih romana velikog pisca hispanoameričke i svetske književnosti Karlosa Fuentesa Volja i sudbina, jedinu knjigu priča Zbignjev Herbert Kralj mrava, eseje o književnosti i politici Čarlsa Simića Gledaj dugo i netremice i izabrane priče Draga Jančara Džojsov učenik.
Među predstavljenim knjigama naći će se i roman Džona Ralstona Sola Mračna priključenija u kome je jedno poglavlje posvećeno uzrocima i početku Prvog svetskog rata, kao i roman Jedini čovek na kontinentu Terezije More, novog velikog imena nemačke književnosti, u kome ova autorka kroz sudbinu jednog junaka u mreži velike korporacije pripoveda snažnu priču o aktuelnoj ekonomskoj krizi.
Posebnu pažnju na Sarajevskom sajmu knjiga Arhipelag posvećuje predstavljanju knjiga iz oblasti političke teorije, istoriografije i ekonomije. Među knjigama koje će biti predstavljene nalaze se najznačajnija istorija Hladnog rata Globalni Hladni rat Oda Arnea Vestada, uticajna istorija Evrope u XX veku Mračni kontinent Marka Mazovera i Ekonomska istorija Evrope u XX veku Ivana Berenda. Tu je i upravo objavljena studija Akcionarstvo i demokratija Milka Štimca, za koju je njen recenzent dr Džafer Alibegović, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, napisao da „pokazuje da parlamentarnu demokratiju i slobodno tržište nije moguće odvojiti, a istovremeno očekivati da slobodno tržište funkcioniše“.
Za pojedine knjige u izdanju Arhipelaga postoji značajno interesovanje čitalaca u Bosni i Hercegovini, kako kada je reč o književnosti, tako i kada je reč o knjigama iz oblasti političke teorije, istoriografije ili ekonomije koje se nalaze u izborima literature za više fakulteta u Bosni i Hercegovini.
Štand Arhipelaga na Sarajevskom sajmu knjiga nalazi se u okviru Nacionalnog štanda Srbije.
Sarajevski sajam knjiga otvoren je za posetioce od srede, 23. aprila, u 10.00 časova, a ceremonija svečanog otvaranja je istog dana u 18.00 časova, na prezentacijskom prostoru u hali „Mirza Delibašić“.
Učešće Arhipelaga na Sarajevskom sajmu knjiga predstavlja sastavni deo kontinuiranog nastupa ove izdavačke kuće na regionalnim sajmovima knjiga, pri čemu su u fokusu sajmovi knjiga u Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Podgorici, Herceg Novom i Skoplju.