Beograd, 30. maja 2016. – Arhipelag je učestvovao na 11. Međunarodnom salonu knjiga u Sankt Peterburgu koji je održan od 26. do 29. maja. Na ovom Salonu knjiga Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, posebno je predstavio ediciju Sto slovenskih romana, čiji je glavni urednik i istovremeno srpski izdavač, dok je u programu Salona knjiga održao predavanje o poetičkim i tematskim obeležjima savremene srpske književnosti. Posetioci Salona knjiga u Sankt Peterburgu pokazali su veliko interesovanje za knjige i pisce savremene srpske književnosti, za izdanja Arhipelaga, kao i za međunarodni projekat Sto slovenskih romana koji je, pored izdanja na slovenskim jezicima, nedavno dobio i prva izdanja na engleskom, portugalskom i španskom jeziku.
Tokom boravka u Sankt Peterburgu Gojko Božović je učestovao u emisiji TV Sankt Peterburg, gde je govorio o srpskoj književnosti i izdavaštvu, predstavio izdanja Arhipelaga i ediciju Sto slovenskih romana. Osim toga, Božović je imao niz sastanaka sa upravom Međunarodnog salona knjiga u Sankt Peterburgu, sa peterburškim piscima, prevodiocima i izdavačima, kao i sa predstavnicima Ruskog PEN centra u Sankt Peterburgu i Saveza pisaca Sankt Peterburga, gde je razgovarao o daljem širenju saradnje i unapređenju književnih i kulturnih veza.
Međunarodni salon knjiga u Sankt Peterburgu održava se uvek u poslednjim danima maja, u čast 27. maja, Dana Sankt Peterburga. Salon knjiga okuplja vodeće ruske izdavače, dok je u prvom planu veoma raznovrsno, programski profilisano i profesionalno određeno izdavaštvo Sankt Peterburga. Na ovogodišnjem Salonu knjiga učestovali su i izdavači iz devetnaest evropskih zemalja.
Salon knjiga u Sankt Peterburgu podrazumeva i veoma bogat književni i kulturni program u čijem su sreduštu susreti s piscima, predstavljanja knjiga, kao i razgovori o ključnim pitanjima modernog profesionalnog izdavaštva. Pošto je ovo Godina filma u Rusiji, ovogodišnji Salon knjiga bio je u znaku istorijske retrospektive ruskih filmova nastalih po važnim delima ruske i svetske književnosti.
Ljudmila Ulicka Slučaj KukockiPrvi drugi dolazak