Beograd, 26. marta 2017. – Arhipelag učestvuje na Šestom malom sajmu knjiga u Zemunskoj gimnaziji koji se održava od 27. do 31. marta.
Šesti mali sajam knjiga organizuju profesori i učenici Zemunske gimnazije. Sajam se održava u biblioteci i svečanoj sali Zemunske gimnazije od 10 do 19 časova svakog dana.
Sajam otvara Bojan Žirović, glumac Ateljea 212. Svakog dana Šesti mali sajam knjiga ima specijalnog gosta. Jedan od gostiju je pisac Uglješa Šajtinac koji će sa učenicima i profesorima Zemunske gimnazije i posetiocima Šestog malog sajma knjiga razgovarati u petak.
Arhipelag će na Šestom malom sajmu knjiga u Zemunskoj gimnaziji predstaviti svoje novije knjige, a za posetioce su pripremljene specijalne sajamske cene.
Pored Arhipelaga, na Šestom malom sajmu knjiga učestvuju i izdavačke kuće Paideia, Algoritam, Naš dom, Riznica i Logos.
– Ovde nije reč o kratkotrajnom projektu, nego o već razrađenoj manifestaciji kulture koju pokušavamo da oplemenimo svake godine. U čitaonici naše škole, kao gosti–predavači, našim đacima, njihovim roditeljima i kolegama obraćali su se poznati savremeni pisci. Tako će biti i ove godine. Za organizaciju manifestacije potrebno je mnogo truda i energije. Pedesetak učenika naše škole, Đački parlament, kao i profesori Radovanović, Komnenović, Tmušić i Milosavljević, te koleginice Nikić, Živković i Vukmirović-Stefanović spremni su da ulože trud i vreme u organizaciju ovogodišnjeg sajma. Ciljevi ovakve manifestacije su, pre svega, formiranje ukusa naših đaka, upoznavanje sa remek-delima književnosti različitih kultura i naroda, ali i njihovo uključivanje u sve aspekte organizacije. Naime, i ove godine je učenicima, na njihov zahtev, omogućeno da u neposrednom kontaktu ugovaraju sastanke sa izdavačima, kao i način dostave knjiga. Istovremeno, biće angažovani i na zakazivanju i organizaciji dolaska gostiju, kao i na štampanju plakata. Dakle, ozbiljan praktičan rad na organizaciji jedne skromne, ali lepe kulturne smotre. Na kraju, đaci će imati priliku da razgovaraju sa ljudima koji su uspešni u svojim profesijama, a istovremeno zanimljivi i komunikativni. Promovišemo ozbiljnu beletristiku i duhovnu literaturu, klasike i vredne savremene pisce – kažu organizatori Šestog malog sajma knjiga.