Arhipelag je povodom Svetskog dana knjige pripremio čitav niz aktivnosti u kojima se predstavljaju i promovišu knjige, edicije i kulturne vrednosti koje zastupa ova izdavačka kuća.
U ponedeljak 23. aprila u 14 časova, u Narodnoj biblioteci Srbije, u okviru Nacionalne manifestacije obeležavanja Svetskog dana knjige, biće predstavljena edicije 100 slovenskih romana koja je književni projekat Foruma sloven­skih kultura. Ovim projektom Forum započinje intenzivnu knji­žev­nu razmenu između slovenskih naroda, kao i širu međunarodnu promociju i pred­stav­ljanje slovenskih književnosti. Članice projekta su uz pomoć strukovnih i partnerskih institucija izabrale po deset romana objavljenih posle pada Berlin­skog zida. Jedini kriterijum izbora bio je umetnički kvalitet.
Edicija 100 slovenskih romana je najveći međunarodni kulturni, književni i promotivni projekat slovenske literature, pa tako i najveći projekat u koji je tre­nut­no uključena srpska književnost.
Arhipelag je nacio­nal­ni izdavač edicije 100 slovenskih romana na srpskom jeziku i najaktivniji nacionalni izdavač ove edicije.
O ovoj značajnoj ediciji govoriće glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće Arhipelag Gojko Božović i vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić.
Tom prilikom Narodnoj biblioteci Srbije biće uručen komplet do sada objavljenih dela u ediciji 100 slovenskih romana.
Arhipelag će 23. aprila nagraditi nekoliko slušalaca Jutarnjeg programa RTS, kao i Radija Studio B sa nekoliko svojih izdanja.
U čast Svetskog dana knjige Arhipelag pokreće pokreće i specijalnu akciju za članove Kluba čitalaca Arhipelag Svetski dan knjige – Pravo na knjigu.