Beograd, 22. jula 2019. – Arhipelag učestvuje na 17. Međunarodnom sajmu knjiga Trg od knjige u Herceg Novom koji je počeo sinoć besedom poznatog ruskog pisca Romana Senčina. Sajam knjiga Trg od knjige traje do 28. jula u Starom gradu, na Trgu Hercega Stjepana (Belavista).
Na Sajmu knjiga Trg od knjige Arhipelag će predstaviti svoja izdanja objavljena između dva sajma knjiga u Herceg Novom. U fokusu će se naći i izdanja koja su objavljena proteklih meseci poput novih romana Tanje Stupar Trifunović Otkako sam kupila labuda, Darka Tuševljakovića Jegermajster, Srđana V. Tešina Moje, Nine Savčić Vlasnika svega našeg, knjige pesama Ane Ristović Ruke u rukama, poeme Ratka Dangubića Hercegovina ili novog izdanja romana Jelene Lengold Odustajanje.
Roman SencinPored prodajne izložbe knjige, Arhipelag će u okviru književnih programa 17. Međunarodnog sajma knjiga Trg od knjige u Herceg Novom predstaviti i dvojicu svojih stranih autora.
Roman Senčin će biti na sceni Sajma knjiga u ponedeljak 22. jula s početkom u 21 čas, kada će biti predstavljen njegov roman Područje za potapanje koji je objavljen u izdanju Arhipelaga u ediciji 100 slovenskih romana. Sa Romanom Senčinom razgovaraće prevodilac Radmila Mečanin i glavni urednik Arhipelaga Roman Senčin.
Veliki izraelski pesnik Amir Or govoriće svoje stihove i predstaviti svoje knjige pesama objavljene na srpskom jeziku u izdanju Arhipelaga u utorak 23. jula s početkom u 21 čas. O poeziji Amira Ora govoriće Vida Ognjenović, koja je i prevela stihove ovog pesnika, i Gojko Božović.
Organizatori Sajma pripremili su i raznovrstan književni i kulturni program u kome će učestovati poznati savremeni pisci, književni kritičari i istoričari književnosti, glumci i muzičari.
Amir OrU čitaonici Gradske biblioteke u Herceg Novom održaće se i okrugli sto Književna kritika između književnosti i marketinga. Medijator okruglog stola je Gojko Božović, a u razgovoru učestvuju Roman Senčin, Amir Or, Marek Toman, Vida Ognjenović, Tamara Krstić, Božena Jelušić, Olivera Doklestić, Muharem Bazdulj, Zoran Hamović, Nikola Malović, Želidrag Nikčević i Vule Žurić.
Ovogodišnji Međunarodni sajam knjiga Trg od knjige u Herceg Novom uzeo je za svoj slogan reči Vide Ognjenović: „Čitaj i tačka.“
Radno vreme Sajma je od 19 sati do ponoći. Večernji programi počinju u 21 sat, sa izuzetkom programa za decu koji počinju u 20.30. Ulaz za sve programe je slobodan.
Sajam knjiga Trg od knjige organizuju Sekretarijat za kulturu Opštine Herceg Novi i Gradska biblioteka i čitaonica, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i gradske Turističke organizacije.