e-Arhipelag

Beograd, 15. maja 2014. – Izdavačka kuća Arhipelag započela je rad na elektronskom izdavaštvu, najavio je Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, na pres konferenciji održanoj povodom sedam godina od osnivanja ove izdavačke kuće. Arhipelag će svoje knjige u elektronskom izdanju objavljivati u seriji e-Arhipelag.
Arhipelag je objavio prvih osam knjiga u elektronskom izdanju koje su u ovom trenutku dostupne na dva digitalna marketa iTunes i Google Play, a uskoro će se naći i na digitalnom marketu Amazona.
Prvih osam knjiga u seriji e-Arhipelag su romani Sasvim skromni darovi Uglješe Šajtinca, Nemački u sto lekcija Ratka Dangubića i Svetlost Zapada – Lux Occidentalis Nikole Moravčevića, knjige priča Otrovno mleko maslačka Vide Ognjenović, Pretesteriši me Jelene Lengold, Priča o malaksalosti Lasla Blaškovića i Dan kada je Miz Lili postala ono što je oduvek bila Jelene Rosić, kao i tematska antologija savremene srpske priče o evropskim gradovima Svet oko nas.
Arhipelag je nastao na uverenju da je izdavač, pre svega, odgovoran prema svojim čitaocima. Iako se za ovih sedam godina promenilo mnogo toga u izdavaštvu i kulturi, ovaj koncept profesionalnog i kulturno i socijalnog izdavaštva na kome je utemeljen Arhipelag nije se promenio. Danas, posle sedam godina, verujem da je pravi trenutak da podelimo sa čitaocima i sa javnošću ono na čemu smo radili u proteklih nekoliko meseci. Arhipelag započinje da se bavi elektronskim izdavaštvom u seriji e-Arhipelag. Objavili smo već prvih osam knjiga i za njima će uskoro uslediti i nove knjige u e-formatu – rekao je Gojko Božović.
Ističući da objavljivanje e-knjiga predstavlja pružanje mogućnosti čitaocima da izaberu formu u kojoj žele da čitaju knjige i da se na taj način olakšava dostupnost knjiga, pogotovu začitaoce srpske literature koji žive na drugim kontinentima, Gojko Božović je podsetio:
– Mnogi od nas su vezani za klasični oblik štampane knjige. Takve čitaoce, naravno, nećemo napustiti, to i dalje ostaje težište naših aktivnosti. Ali verujemo da je neophodno čitaocima pružiti mogućnost izbora i kada je reč o žanrovima i kada je reč o vrsti literature, ali i kada je reč o formi u kojoj se knjige objavljuju. To je možda pogotovu važno danas kada je oko nas previše istih stvari i kada je izdavaštvo sve manje izraz autorske prepoznatljivosti i individualne neponovljivosti. Knjiga je, ipak, najpre tekst koji čitamo i to je neuporedivo važnije od samog oblika kojim se taj tekst posreduje do čitalaca.
Na pres konferenciji u Arhipelagu govorio je i Zlatko Ahmić, savetnik za digitalna izdanja u firmi New Look Entertainment, koja je distributer digitalnih izdanja Arhipelaga. Ahmić je predstavio saradnju sa Arhipelagom, kao i potencijale elektronskog izdavaštva.
– I u elektronskom izdavaštvu, kao i u štampanom, ključni je sadržaj. Tek posle toga dolazi marketing. Povećava se interesovanje za digitalne sadržaje, pa tako i za knjige u elektronskom izdanju. Mi težimo da budemo provajderi što većeg broja kvalitetnih srpskih knjiga kako bi one bile dostupne širom sveta. Uskoro ćemo potpisati ugovore o saradnji sa još dva globalna digitalna marketa, što će svakako biti značajno i za naše čitaoce, ali i za naše partnere kao što je Arhipelag – rekao je Ahmić.
Arhipelag je najavio svoje nove knjige elektronskom izdanju, a prva sledeća knjiga biće studija Ljubomira Erića Strah od smrti.