Vladislav Bajac se upravo vratio s gostovanja u Sloveniji i Italiji, gde je boravio povodom slovenačkog i italijanskog izdanja romana Hamam Balkanija.
Roman je u Sloveniji ove godine objavila izdavačka kuća „Sanje“ u tvrdom i mekom izdanju u prevodu Višnje Fičor.
Prvo gostovanje Bajac je imao u Ljubljani u knjižari svog slovenačkog izdavača uz učešće prevodioca. Bajac je imao još jedan nastup pred publikom sutradan, na nešto šire teme izdavaštva i kulture u razgovoru s profesorkom Mancom Košir i dr Spomenkom Hribar. Trećeg dana je predstavio svoj roman u Novoj Gorici, čime je obeleženo otvaranje nove knjižare ovog izdavača. U dva dana Bajac je dao više od deset intervjua slovenačkim medijima.
U Italiji Bajac je bio gost jednog od dva najpoznatija književna festivala u ovoj zemlji „Pordenone čita“. Karakteristika ovog okupljanja velikog broja italijanskih pisaca i probranog broja stranih pisaca je slavljenje čitanja to jest njegove masovnosti. Tako u samo nekoliko dana ovog festivala nekoliko stotina programa na više desetina mesta na otvorenom i zatvorenom prostoru poseti više od sto hiljada slušalaca iz cele zemlje.
Ove godine među glavnim stranim gostima našli su se Jan Mekjuan, David Grosman, Čarls Simić, Cvetan Todorov i Dragan Velikić.
Bajac je nastupio u Palati Gregoris pred više stotina posetilaca. Mnogi zainteresovani morali su da ostanu iza zatvorenih vrata dvorane. Razgovor s njim vodila je Aliće Parmeđani, prevodilac i profesorka slavistike.
U dane ovog festivala objavljen je intervju s Bajcem u časopisu Giornale di Brescia, a opširni i veoma pohvalni članci i kritike u listovima Il Manifesto, Internazionale, L’altrapagina, Alias (kulturni dodatak Manifesta). Roman Hamam Balkanija italijanski kritičari kvalifikuju kao „jedan od najambicioznijih romana našeg doba“. Uopšte uzev, pohvale kritičara su neobično velike, ozbiljne i bez zadrške. One govore da Bajca čeka lepa budućnost u ovom jeziku. Knjigu je objavio izdavac „Jaka buk“ iz Milana u prevodu Izabele Melončeli. Zanimljivo je da je ovaj renomirani izdavač teorijske i umetničke literature posle pauze od četvrt veka obnovio ediciju beletristike s nekoliko romana, među kojima je i Bajčev.
Bajcu je pre nekoliko godina u Italiji objavljena knjiga priča Podmetači za snove, a uskoro se može očekivati objavljivanje i romana Knjiga o bambusu.
Roman Vladislava Bajca našao se u najužem izboru za Najbolju stranu knjigu objavljenu u Grčkoj u 2011. godini, zajedno s grčkim izdanjima novih dela Davida Grosmana, Mišela Uelbeka i Leonarda Padure.
Roman Hamam Balkanija objavljen je do sada u Nemačkoj, Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji.
Arhipelag, srpski izdavač Vladislava Bajca, predstaviće sedmo izdanje romana Hamam Balkanija na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu.