Beograd, 24. maja 2019. – Barbi Marković, književnica koja živi u Beču, učestvuje na Majskim danima knjige koji se održavaju u Pančevu od 27. do 31. maja.
Književno  veče Barbi Marković održaće se u ponedeljak 27. maja s početkom u 19.30 časova u  čitaonici Gradske biblioteke Pančevo. U programu učestvuju Barbi Marković i Jelena Kostić Tomović, dok razgovor vodi Vule Žurić.
Arhipelag je objavio roman Barbi Marković Superherojke. Tri junakinje ovog romana žive u Beču, druže se neprekidno i pokušavaju da zajedničkim snagama osmisle svoje živote. One su duboko uronjene u zahuktali moderni urbani život, ali vrlo samosvesno istražuju zadate okvire svoje egzistencije, kao i dinamiku i karakter gradova koje doživljavaju kao velike pozornica svojih života, iskustava i izazova.
Barbi Markovic SuperherojkeSusreti u bečkim kafeima i kafanama predstavljaju okosnicu njihovog društvenog života, ali i pokretač mnogobrojnih priča u kojima se pojavljuju lica evropskih gradova: od Beča od Beograda, od Sarajeva do Berlina. Širom otvorenih očiju svaka od superjunakinja iz ovog romana čita slojeve grada u kome se zatekla ili jedno vreme živela, prati i razumeva grafite, ulične natpise i političke i marketinške kampanje otkrivajući iza toga pravu prirodu grada i suštinu izazova s kojima se on suočava.
Barbi Marković će potpisivati primerke svoje knjige koje posetioci knjižvne večeri u ovoj prilici mogu da kupe po specijalnoj festivalskoj ceni.
Dva dana kasnije, u sredu 29. maja, takođe u  čitaonici Gradske biblioteke u u 19.30 časova, Barbi Marković, zajedno sa Elenom Mesner, Rihardom Šubertom i Jelenom Kostić Tomović, učestuje na književnoj tribini Bernhardovi sinovci ili šta je danas Bernhard nama, a šta njima.
Šesnaesta po redu književna manifestacija Majski dani knjige ove godine je posvećena austrijskoj književnosti.  Manifestacija se održava u  čitaonici Gradske biblioteke Pančevo pod sloganom Pančevački književni valcer. Pored Barbi Marković, u programu Majskih dana knjige učestvuju i Elena Mesner, Rihard Šubert, Jelena Kostić Tomović i Milo Lompar. Osim glavnog, biće organizovan i prateći program posvećen deci, a ulaz na sve programe je besplatan. Organizator Majskih dana knjige je Gradska biblioteka Pančevo, uz pokroviteljstvo Austrijskog kulturnog foruma i Grada Pančeva.