Beograd, 8. maja 2014. – U izdanju Arhipelaga objavljeno je novo izdanje romana Vladislava Bajca Bekstvo od biografije. Ovaj roman, čiji je podnaslov Život u osam imena, jeste čudesna priča o Đorđu Šagiću, prvom Srbinu koji je zvanično useljen u Ameriku, pre tačno 200 godina, i koji je tokom uzbudljivog života promenio osam imena i ispisao osam nesvakidašnjih sudbinskih priča.
Đorđe Šagić je junak sa osam imena i sa osam biografija. Promene imena kod ovog junaka predstavljaju suštinsku promenu njegovog života ispunjenog preokretima, zapletima, strasnim izborima i velikim, egzistencijalno uzbudljivim odlukama. Ostavljajući iza sebe jednog ime i jedan period i način svog života, Đorđe Šagić nezaustavljivo hrli u susret izazovima i onome pred čime zastaje najveći broj ljudi i njegovog i modernog vremena: novo i neočekivano iskustvo života podstaknuto voljom da se prepoznaju i iskušaju sve krajnje mogućnosti sopstvene životne priče.
Ali iako je promenio toliko imena, toliko gradova i država, toliko sudbina i biografija, Đorđe Šagić ostaje istrajno vezan za početnu tačku svoje avanturu koju jednako prepoznaje u knjigama i novinama koje svuda pokreće, kao i u Srbiji XIX veka za koju se stalno interesuje.
Đorđe Šagić je prešao nesvakidašnji put od Karlovačke bogoslovije koju napušta i propasti Karađorđeve Srbije, preko Nemačke koju je prokrstario pešice, do Amerike, u kojoj je promenio mnogo imena, zanimanja i gradova, i sve do Paname i Meksika.
U svom životu, od 1795. do 1873, junak romana Bekstvo od biografije je koristio osam imena i prezimena – Đorđe Šagić, Georgius Schagics, Đorđe Ribar, Džordž Fišer, Grecus/Greco-Americanus, Horhe Fišer, Geo. Fišer, Georgij Šagić. Za sebe je pričao da je po rođenju Srbin, po duhu Meksikanac, po karakteru Teksašanin, po državljanstvu Amerikanac. Šagić je bio general armije Novog Meksika i major američke vojske, direktor carine i sudija. Vršio je komasaciju zemlje u Kaliforniji i stvarao srpsku koloniju. Pomogao je podizanju prve srpske crkve Sveti Sava u Džeksonu 1864. godine.
Đorđe Šagić je jedinstvena sudbina, a Bekstvo od biografije je nesvakidašnja priča o čoveku koji je tragao za slobodom i sobom.
Na predstavljanju knjige u Arhipelagu, pored Vladislava Bajca i Gojka Božovića, urednika Arhipelaga, govorio je i reditelj Miodrag Kolarić koji je najavio premijeru dugometražnog dokumentarnog filma Život u osam imena posvećenog Đorđu Šagiću. Premijera ovog filma, koji roman Vladislava Bajca uzima kao jedna od najvažnijih izvora, predviđena je za 28. jun u Filadelfiji.
U izdanju Arhipelaga objavljeni su romani Vladislava Bajca: Hamam Balkanija (u sedam izdanja), Knjiga o bambusu, Crna kutija, Druid iz Sindiduna i Bekstvo od biografije, kao i knjiga priča Gastronomadske priče.
Poezija i proza Vladislava Bajca prevođeni su na desetak stranih jezika. Pojedine piščeve knjige objavljene su u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Sloveniji, Makedoniji, Bugarskoj, Rusiji, Češkoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji i Egiptu. U inostranstvu su izvođene pozorišne predstave po tekstovima iz piščevih knjiga.