Beograd, 10. aprila 2023. – Bojan Vasić je ovogodišnji dobitnik Nagrade „Branko Miljković“ za knjigu pesama Udaljavanje, saopštio je žiri za dodelu nagrade.
– Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine (na konkurs je pristiglo oko 100 pesničkih knjiga a žiri je imao i uvid u celokupnu produkciju u 2022. godini) i većinom glasova je doneo odluku da nagrada „Branko Miljković“ za 2022. godinu bude dodeljena Bojanu Vasiću za zbirku pesama Udaljavanje, u izdanju Arhipelaga iz Beograda.
Na intimnoj lirskoj mapi toponima, kojom se kreće pesnički subjekt zbirke Udaljavanje Bojana Vasića, kroz kontinuiranu promenu prostora, nagovešteni su osobeni i bezvremenski putopisni obrisi. Stalnim opkoračenjima lako sprovedenim iz stiha u stih, ostvarena je velika estetska i emocionalna sugestivnost pesničkih slika, tako da udaljavanje od stvari postaje približavanje sopstvu. Ta subjektivizirana mesta nisu samo usputne prostorno-vremenske stanice, već semantički obogaćeni znakovi koji nenametljivo i inovativno prenose reference na odabranu pesničku tradiciju, čime se vrši dodatna identifikacija onog koji govori i prelazi fizičke razdaljine ne bi li pronašao put do svog jezičkog i poetskog bića – ističe se u saopštenju Žirija za odelu Nagrade „Branko Miljković“.
Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ u sastavu dr Jelena Mladenović (predsednica), Petar Matović i Miodrag Raičević odluku o dobitniku doneo je većinom glasova na završnoj sednici održanoj 8. aprila 2023. godine. Glas pesnika Miodraga Raičevića pripao zbirci Radio Itaka/Bez tereta Saše Jelenkovića.
Bojan Vasić je 52. dobitnik Nagrade „Branko Miljković“.
Nagradu „Branko Miljković“ dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar.
Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa.
Nagrada će Bojanu Vasiću svečano biti uručena tokom maja ili juna 2023. godine u Gradskoj kući u Nišu.