Beograd, 18. maja 2013. – Novi roman Borislava Čičovačkog Raskovnik, objavljen pre nekoliko meseci u Arhipelagu, biće predstavljen na nesvakidašnjoj književnoj večeri u Velikoj sali SKC u Beogradu u sredu 22. maja u 20 časova.
O Raskovniku će govoriti belgijski književni kritičar dr Stajn Vervat i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, dok će Borislav Čičovački razgovarati sa publikom i potpisivati primerke svoje knjige. Moderator programa je Vesna Kapor.
Sastavni deo ove književne večeri, pored čitanja i razgovora, jeste i svojevrsni muzički koncert. U muzičkom delu programa učestvuju akademik Isidora Žebeljan (klavir), Borislav Čičovački (oboa) i Aleksandar Stefanović (harmonika). Na programu su kompozicije Bele Bartoka, Dušana Radića i Isidore Žebeljan.
Raskovnik je priča o emigraciji modernih vremena i povratku, kao i o ljubavi i užasima istorije u ličnom životu. Roman Borislava Čičovačkog nepotkupljivo pripoveda i o zemlji iz koje njegovi junaci moraju da odu pred naletima istorijskog besmisla ili u njoj ostaju suočavajući se sa bedom, ratovima i nasiljem, ali i o svetu u kome započinju i žive svoje emigrantske živote. Razapeti između iskustva koje sa sobom nose i iskustva koje stiču u emigraciji, između istorijskih i ličnih udesa, junaci u romanu Raskovnik strasno i ispovedno kazuju o drami koju žive. Otuda je ovaj roman snažna priča koja se tiče svih nas i u koja i u malim detaljima i u širokim zamasima oblikuje veliko iskustvo našeg vremena.
Raskovnik je prethodno objavljen u Holandiji, gde je imao veliki uspeh kod publike i kritike.
U izdanju Arhipelaga objavljena je i knjiga priča Borislava Čičovačkog Pismo iz Amsterdama.